Gevangenispersoneel doet zelfverdedigingsclinic voor kankerbestrijding: ‘Je mag hem helemaal slopen’.

03-03-2020 16:30


Auteur: Jan Belt - ad.nl/alphen.Bart (rechts) weert tijdens de clinic krav maga een aanval van collega Pieter (met nepmes) af. Bart laat zich sponsoren voor Alpe d'HuZes (fietsen voor kankerbestrijdjng) en dit was zijn tegenprestatie voor medewerkers van de Alphense gevangenis.

Foto: Merel Klijzing.
Gevangenismedewerkers worden weinig aangevallen, zeiden ze gisteravond tijdens een clinic zelfverdediging. Die was niettemin nuttig én bracht geld op voor de kankerbestrijding.

Hijzelf zweet misschien nog wel het hardst. Bart (41) is sportinstructeur in de Alphense gevangenis en heeft zijn broer Dave gecharterd om aan vijftien collega's een clinic krav maga (zelfverdediging) te geven. Het is Barts tegenprestatie, omdat ze hem sponsoren bij zijn eerste deelname aan het bekende evenement Alpe d'HuZes. Liefst zesmaal wil Bart begin juni 2020 de Alpe d'Huez (bekende berg uit de Tour de France) opfietsen.


''Al lukt het hem maar één keer, dan ben ik al trots op Bart. Sterker nog: ik ben nu al supertrots op hem'', zegt Barts vrouw Melanie. Ze is aandachtig toeschouwer bij de clinic, in een kaal gymzaaltje van de Alphense bajes (de grootste in ons land). Maakt af en toe foto's. En lacht met deelnemers, haar ex-collega's. Melanie werkt tegenwoordig in een andere gevangenis.


Baarmoederhalskanker:

Ze is allang blij dat ze weer aan het werk kón. Dat Bart de Tour-berg op gaat fietsen, besloot hij vorig jaar, toen Melanie (nu 41) schoon werd verklaard. Ze was succesvol behandeld aan baarmoederhalskanker. ''Dat is een ziekte die vooral oudere vrouwen treft, hoor je vaak. Nou, niet dus. We hebben besloten om straks met het hele gezin (Bart en Melanie hebben een 2-jarige dochter, red.) mee te gaan naar Alpe d'HuZes. Dat zal mooi, maar ook best confronterend zijn. Zeker in bocht 7, waar ze altijd foto's van overledenen neerzetten en kaarsjes branden.'' Ook Bart en Melanie merkten binnen hun familie hoe verwoestend 'die rotziekte' kan zijn. Ze verloren er ook collega's door en nu nog zijn bekenden onder behandeling.


Wanneer Bart aan het begin van de clinic vertelt dat Melanie 'schoon is', krijgen ze een welgemeend applaus van de deelnemers. Onder hen is directielid Femke. Ze kende krav maga al, omdat haar kinderen vertelden dat ze die verdedigingskunst wilden gaan doen.


Na wat opwarmen moeten de deelnemers in koppels trainen hoe ze een aanvaller - Dave en zijn collega Wim hebben hiervoor een paar plastic messen de bajes in 'gesmokkeld' - afweren.


''Gelukkig komt dit binnen onze muren zelden voor, maar we moeten alert blijven'', beseft Femke.


''Omdat ze getraind zijn, hebben medewerkers meer zelfvertrouwen, maar je tong blijft hier altijd je sterkste wapen. We lopen niet met wapens.''


Maar zonder kun je je ook goed verweren, zegt Dave. Zijn tip: gebruik je ellebogen. Dat komt hard aan en de kans op blessures is kleiner dan bij stompen. Intussen heeft Wim het beschermende pak aangetrokken. Het heet predator armer (vrij vertaald: harnas tegen roofdieren), maar de 'helm' doet ook aan een imker denken. Dave hitst de gevangenismedewerkers op. ''Je mag hem helemaal slopen, hij moet kapot'', grijnst de instructeur voordat Wim (met mes) op hen afstormt.


Trap in kruis:

De ene deelnemer blijft tam, de andere slaat en trapt (vooral in het kruis van de aanvaller) erop los. Zoals Maaike, die nu anderhalf in de Alphense bajes werkt. ''Je zit altijd tussen de mannen, dus het is fijn om te weten hoe je je kunt verdedigen. Daarin krijgen we wekelijks training. Ik dacht nu alleen maar: die aanvaller moet gewoon neer.''


De praktijk is vaak anders, weet sportinstructeur Pieter. ''Bij incidenten mogen wij de confrontatie niet eens aan, wegkomen is dan het belangrijkste en vervolgens grijpt een zwaarbewapend team zo snel mogelijk in. Veel gedetineerden zijn haantjes. Je anticipeert, zorgt door jouw gedrag vaak al dat de boel niet escaleert.''


Toen Bart hem vertelde dat Melanie kankervrij was, was ook Pieter blij. ''Natuurlijk praat je over dit soort dingen en leven wij het hem mee. Gaaf wat hij nu gaat doen.''


Na de Alpe blijft Bart wielrennen. Van de 2500 euro die hij minimaal moet ophalen voor het goede doel is meer dan de helft binnen.Bron: www.ad.nl