Geweldige cheques voor Maximacentrum.

22-11-2019 18:04


Een flinke delegatie van Bergh in het Zadel heeft dinsdag 19 november 2019 een viertal cheques aangeboden aan het Maximacentrum in Utrecht. Een flink deel daarvan was de opbrengst van de Habru Duivendag (22.500 euro) en van GolfdagBergh (50.000 euro). Heel bijzonder was de cheque van 10.000 euro van Riet Bodd, een geweldig bedrag dat ze in vier jaren bijeenbracht met de verkoop van eigengemaakte jam, tijdens de Habru Duivendag en op diverse braderieën. En dat allemaal terwijl ze zelf aan kanker lijdt. De vierde cheque van 3.000 euro was de opbrengst van de verloting tijdens de Habru Duivendag.Tekst gaat verder onder de Foto:

De groep, bestaande uit Riet Bodd en haar dochter Marjan Kleinpenning, Jos de Bruin, Ton Bons, Bas en Gonnie Thielen, Michel Verweij, Richard en Hans Bruns, Martie Seesing, Sjaak Reumer, Gerard Hendriksen en Wim Hendriksen werd ontvangen door bioloog Prof. Dr. Leendert Looijenga, die sinds 1989 aan het Maximacentrum verbonden is en Marijn Brummelhuis van de Maxima Foundation. Beiden verzorgden een uitgebreide rondleiding door het grootste kinderkankercentrum van Nederland.


,,Het centrum is ontworpen door een scholenarchitect en niet door een architect die ziekenhuizen ontwerpt. Hij liet de wensen van ouders en hun zieke kinderen meewegen in zijn ontwerpen. Daardoor voelen kinderen zich eerder thuis en ervaren ze minder stress. Het geheel is emotioneel en confronterend, dus is het belangrijk dat kinderen zich op hun gemak voelen,'' aldus Prof. Leendert Looijenga.


Tekst gaat verder onder de Foto:In het centrum is werkelijk alles aanwezig om de kinderen en hun ouders gerust te stellen. Zo is er een schooltje met acht leerkrachten. Speciaal hiervoor kon fotograaf Martie Seesing een pakket Montessori-leermiddelen aanbieden van de firma Heutink in Zelhem. Van de firma Kaemingk uit Aalten konden zes kisten met kerstdecoraties voor het Maximacentrum aangeboden worden. Er zijn mooie appartementen waar ouders met hun zieke kind kunnen verblijven. Deze zijn rondom een buiten-speelveld aangebracht. Verder kunnen de kinderen in de ruimte van Muziekids zelf muziek maken.


Tekst gaat verder onder de Foto:

Het Maximacentrum is middels een overdekte 160 mtr lange loopbrug verbonden met het Wilhelmina Kinderziekenhuis, waardoor over en weer bepaalde afdelingen gebruikt kunnen worden. In de entreehal is een balie van het VOKK, de vereniging van ouders van kinderen met kanker, waar informatie over de activiteiten van het VOKK verkrijgbaar is. Aan het VOKK heeft Bergh in het Zadel ook bijdragen verleend, waaronder een bungalow op Stroombroek in Braamt en kralen voor de kralenketting. Ieder kind met kanker ontvangt een kraal voor elke behandeling die het ondergaat. De slogan bij de VOKK-balie is 'Samen voor een beter later!'


Tijdens de rondleiding kwam de groep ook in een educatiecentrum voor bezoekers. Daar valt te zien wat kankerpatiëntjes allemaal mee maken. Ouders en kinderen worden er voorbereid op ondermeer bestraling van de kinderen. Er wordt gewezen op DNA-onderzoek van kankercellen. Vroeger duurde dat vaak een jaar, tegenwoordig kan men vaak binnen 24 uur het DNA vaststellen. Erg confronterend was het tegen komen van ouders met hun zieke kind, waarbij vaak de ouders ondanks de toestand van hun kind, proberen vrolijk te zijn om het kind zich thuis te laten voelen.


Tekst gaat verder onder de Foto:

Samenwerking wordt in het Maximacentrum met hoofdletters geschreven en dan bedoelt men de samenwerking tussen artsen, onderzoekers en laboratoria. In Utrecht komt men steeds dichter bij proefdriervrij onderzoek. Gloednieuw in het Maximacentrum is het auditorium op de bovenste - zevende - verdieping waar 250 personen lezingen bij kunnen wonen. Ook wordt de ruimte gebruikt voor de traditionele vrijdagse borrel.Voorste rij v.l.n.r. Marjan Kleinpenning, Riet Bodd, Michel Verwey, Hans Bruns, Jos de Bruin, Gerard Hendriksen, Leendert Looijenga en Wim Hendriksen; op de trap van boven naar beneden: Bas en Gonnie Thielen, Sjaak Reumer, Richard Bruns en Marijn Brummelhuis

Foto's: Martie Seesing.
Bron: www.berghinhetzadel.nl/nieuws