GGD Zeeland waarschuwt: Eet geen zelf gevangen vis uit de Westerschelde.

16-12-2021 09:09


Auteur: Ab van der Sluis - ad.nl/zeelandVis uit Westerschelde vol PFAS: 'Niet eten!'

Vis uit Westerschelde vol PFAS: 'Niet eten!' 

videostill.


VLISSINGEN - Eet uit voorzorg geen zelf gevangen vis uit de Westerschelde. Dat adviseert de GGD Zeeland.


Uit recent onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam bleek dat in vis en zeegroenten ruim 800 keer meer PFAS zit dan de grenswaarde. Professor milieuchemie en toxicologie Jaco de Boer, die de studie verrichtte in samenwerking met de Vlaamse tv-zender VTM, Het Laatste Nieuws, Apache (platform voor onderzoeksjournalistiek) en de PZC, gaf ook al het advies om geen vis en zeegroenten te eten. 


De GGD scherpt nu het advies van het Voedingscentrum aan, die vindt dat het regelmatig eten van zelf gevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren afraadt. 


PFAS kom in heel veel producten voor, zoals pannen, kleding en cosmetica. Ze breken niet af en kunnen kanker of leverschade veroorzaken.


Vorige maand gaf de provincie opdracht aan de Universiteit Wageningen en het RIVM voor onderzoek naar PFAS in de Westerschelde. De resultaten worden eind maart verwacht. Omdat tot die tijd niet met zekerheid is te zeggen in welke mate PFAS een risico voor de volksgezondheid is, adviseert de GGD om uit voorzorg geen zelf gevangen vis te eten. 
Bron: www.ad.nl