Giftige stof chroom-6 ontdekt in grondwater op terrein Tata Steel.

12-07-2022 19:38

 

 

Nader onderzoek nodig.

 
 
Foto: Tata Steel in IJmuiden.
 
 
 
 
 
 
 
In grondwater op het terrein van staalfabrikant Tata Steel is de giftige en kankerverwekkende stof chroom-6 ontdekt. De stof werd gevonden in grondwatermonsters die zijn genomen door toezichthouder Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.

 

Het grondwateronderzoek werd in mei uitgevoerd. Het chroom-6 is aangetroffen op 5 meter diepte. De toezichthouder verplicht Tata Steel nu zo snel mogelijk uitgebreid onderzoek naar de oorzaak en omvang van de verontreiniging uit te voeren.

 

 

Geen drinkwater:


Omdat mensen niet in aanraking komen met het grondwater is er geen effect op de gezondheid, stelt de GGD Kennemerland. Er wordt op die plek geen drinkwater gewonnen. "Als er geen sprake is van blootstelling, is er geen gezondheidsrisico."

 

De toezichthouder vindt het toch noodzakelijk dat Tata Steel nader onderzoek doet om uit te sluiten dat de verontreiniging zich via het grondwater verspreidt. Er moet daarnaast worden nagegaan of er nadelige effecten en risico's zijn 'op ecologisch gebied'.

 

Chroom-6 is een metaal dat onder andere in verf verwerkt zit, vanwege de roestwerende eigenschap. In vaste vorm is het geen gevaar voor de gezondheid. Maar als er stofdeeltjes vrijkomen, kan een kleine hoeveelheid daarvan al kanker veroorzaken, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

 

 

Oplosbaar in water:


De stof komt bijvoorbeeld vrij bij het spuiten met chroomhoudende verf of door het geverfde oppervlak te schuren, slijpen, zagen of verhitten.

 

Op de site van het RIVM staat de volgende uitleg over chroom-6. "Elke chroom-6-verbinding heeft een eigen kleur, aparte samenstelling en unieke eigenschappen. Chroom-6-verbindingen verschillen in hoe oplosbaar ze zijn in water. De mate waarin de chroom-6-verbinding oplost in water is belangrijk, want dat is van invloed op het risico voor de gezondheid."

 

 

 

 

Bron: www.rtlnieuws.nl/nieuws