Goed om te weten: je kunt jouw taxussnoeisel weer inleveren bij de milieustraat.

25-05-2021 20:36Redactie indebuurt Doetinchem.


Staat jouw tuin vol met taxussen en ben je van plan deze te snoeien? Dan is het handig om te weten dat jij met je taxussnoeisel bij kunt dragen aan de productie van chemotherapieën. Kortom: snoei je taxus en steun de strijd tegen kanker!


De Stichting Taxus Taxi zamelt jaarlijks taxussnoeisel op voor chemotherapieën. Ook dit jaar kun jij je steentje bijdragen, want vanaf 25 mei gaat de jaarlijkse inzameling van taxussnoeisel weer van start in Tilburg. "Bij de milieustraat kunnen mensen hun taxussnoeisel inleveren. Dat kan ik hoeveelheden van minder dan 15 kilo", vertelt Katja Beljaars van het Brabants Afval Team (BAT).


Bestrijding tegen kanker:


Het klinkt wellicht raar dat jouw taxusplant bij kan dragen aan de bestrijding tegen kanker. Maar toch is het zo! Het snoeisel van de plant wordt namelijk gebruikt voor de productie van taxol. Dit is het basisbestandsdeel van de chemotherapie. Ieder jaar worden er duizenden chemotherapieën gemaakt van het verzamelde taxussnoeisel, zo laat Taxus Taxi weten. "De kleine taxustwijgjes bevatten, zoals vele inmiddels weten, de belangrijke stof 10-dab. Van deze stof wordt het medicijn Taxol gemaakt, dat een kankerremmende werking heeft", valt te lezen in een persbericht.


Dit moet je weten:


Wil jij deelnemen aan deze actie? Dan kan je 24 uur per dag een afspraak plannen voor het ophalen van je taxussnoeisel. Als je meer dan 15 kilo hebt dan komt de stichting het ophalen. Volgens de stichting is het van belang de afspraak ze snel mogelijk in te plannen nadat je taxushaag is gekortwiekt. Taxus Taxi: "De taxustwijgjes bevatten dan nog de meeste werkzame stof. We gebruiken alleen het snoeisel dat in 1 jaar op de haag groeit. Takken en hele planten zijn helaas niet bruikbaar." Als je het zelf naar de milieustraat brengt, hoef je geen afspraak te maken maar is het ook handig dat je het snoeisel snel inlevert.
Bron: www.indebuurt.nl/tilburg/gemeente