Goede bacteriën zwakken neveneffecten van kanker af.

28-05-2021 17:18Auteur: Martijn Peters - hln.be/wetenschap-en-planeetBeeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie. 

Foto: Getty Images.


De vijand van mijn vijand is mijn vriend. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Amerikaanse wetenschappers. Zij zagen dat bepaalde bacteriën onze darmflora beschermen tegen de nadelige effecten van een chemokuur.


Wetenschappelijk onderzoek van de Northwestern University in Illinois toont aan dat specifiek darmbacteriën andere goede bacteriën helpen te beschermen tegen kankerbehandelingen. Ze zwakken de schadelijke effecten van een chemokuur op ons microbioom af door de medicijnen te verwerken. Het gaat om veelbelovende resultaten die mogelijks kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe voedingssupplementen, probiotica of behandelingen die de levenskwaliteit van kankerpatiënten zullen verbeteren. Vooral bij kinderen is dit van belang, omdat eerder onderzoek al aantoonde dat veranderingen in het microbioom door chemotherapie gelinkt zijn met gezondheidsproblemen later in het leven, zoals obesitas, astma en diabetes.


De Amerikaanse wetenschappers lieten zich inspireren door bioremediatie, een proces waarbij men microben inzet om vervuilde omgevingen schoon te maken. Alleen vond de vervuiling hier niet plaats in bodems of grondwater, maar in onze darmen. De schoonmaakploeg bestond uit Raoultella planticola, een darmbacterie die van nature in lage hoeveelheden in onze darm voorkomt én het chemotherapie-medicijn doxorubicine kan afbreken. En dat bleek onze darm ook te beschermen. Zo zagen de wetenschappers een hogere overlevingsgraad bij gevoelige bacteriestammen, zoals Clostridium innocuum en Lactobacillus rhamnosus. Bepaalde bacteriën zijn dus in staat om de medicijnen minder giftig te maken voor de rest van de darm.


Hoewel het onderzoek wijst op een veelbelovende nieuwe weg om kankerpatiënten te beschermen, waarschuwen de onderzoekers wel dat praktische toepassingen nog niet voor de nabije toekomst zijn.
Bron: www.hln.be