Gorcumse raadsleden schrikken van kosten live-show ‘Sta op tegen kanker’, ondernemers zeggen ‘Doen!’.

18-01-2020 17:56


Auteur: Anja Broeken - ad.nl/rivierenlandFrans Bauer in actie voor KWF Kankerbestrijding: hij verandert voor de tv-show 'Nederland staat op tegen kanker 2019' in wetenschapper Antonie van Leeuwenhoek.

Foto: KWF Kankerbestrijding.

Wordt Gorinchem het decor voor de tiende editie van de landelijke live-show 'Nederland staat op tegen kanker'? Ondernemers en maatschappelijke organisaties zien het helemaal zitten, maar de gemeenteraad hikt aan tegen de kosten die televisieshow in juni voor de stad met zich meebrengt. In het slechtste geval is Gorinchem er bijna 300.000 euro aan kwijt.

Die drie ton is het bedrag dat de gemeente uit haar eigen beurs moet betalen wanneer er niemand anders wil meewerken én er geen besparingen zijn te vinden door bijvoorbeeld de inzet van vrijwilligers. I Care Producties (ICP) vraagt Gorinchem 80.000 euro mee te betalen aan de show. Maar burgemeester Reinie Melissant heeft haar ambtenaren de opdracht gegeven om alle kosten inzichtelijk te maken. ,,We willen open kaart spelen, want zo'n live-show vraagt ook het nodige van onze organisatie en ook dat zijn kosten. Zo komen we op de schatting van 300.000 euro uit'', vertelde ze donderdagavond.


Schrikken:

Dat bedrag was even schrikken voor raadsleden. Ze voelen zich onder druk gezet omdat ze komende donderdag al moeten laten weten of ze willen meedoen. Op de vraag of ooit een gemeente 'nee' heeft gezegd op het verzoek om medewerking antwoordde directeur Jeroen Plemp van ICP dat hij dit nooit heeft meegemaakt. ,,We hebben in december de eerste contacten gelegd. Gorinchem stond al eerder op onze shortlist. Wij kennen Gorinchem al een beetje omdat mensen die bij ons werken de stad kennen. We kiezen voor de tiende editie niet voor een grote stad, maar voor een stad in de provincie. Juist omdat kanker iedereen raakt.''


De haast voor de beslissing wordt volgens hem in de hand gewerkt door het strakke en drukke schema van de publieke omroep. 'Nederland staat op tegen kanker' heeft met de 10e juni een goede plek tussen andere grote evenementen zoals het Euro Songfestival en het WK Voetbal. Bij een 'nee' van Gorinchem verschuift de live-show naar het najaar. Met de uitzending werft KWF Kankerbestrijding nieuwe donateurs die structureel geld willen geven voor kankeronderzoek.Het verhaal gaat verder onder de foto:Honderden mensen vormden in Den Bosch een lint. Ze hadden elk een foto van een dierbare vast.

Foto: Marc Bolsius. 
 ,,Ik vind dit een moeilijke discussie'', stelt Ilhan Tekir (D66). ,,Het is natuurlijk een prachtig doel, maar tegelijkertijd is 300.000 euro veel geld voor Gorinchem.'' Hij wil - net als veel andere raadsleden - meer weten over de exacte kosten die het evenement meebrengt. Die vragen moeten maandagochtend voor negen uur schriftelijk zijn gesteld. ,,Dan kunnen we ook een goede afweging maken en donderdag in de raad gewoon een 'ja' of een 'nee' laten horen'', concludeerde Lennert Onvlee (CDA). ,,Het lijkt me niet goed om dan over detailvragen te discussiëren.''Dit is een prachtige kans voor Gorinchem, die moeten we niet laten gaan.,,Dit is een prachtige kans voor Gorinchem, die moeten we niet laten gaan.'' Die boodschap gaven ondernemers en vrijwilligers de raad mee. ,,Kijk naar wat Dordrecht de inkomst van Sinterklaas en The Passion heeft gebracht. Het is een mooie manier om onze stad positief voor het voetlicht te brengen.'' Aan de media-aandacht die Gorinchem krijgt, heeft ICP een prijskaartje van 1,6 miljoen euro gehangen.


Bomvol:

De producent denkt dat de live-show zo'n drieduizend man publiek naar de Groenmarkt brengt. Raadsleden en ondernemers hebben al hun vraagtekens bij dat aantal. ,,Er is ruimte voor vijfduizend mensen en tijdens het Zomerfeest staat het plein bomvol. Dat komt bij zo'n live-show ook vol te staan, dat kan niet anders'', zegt Kees van Willigen (Democraten Gorinchem). 


Publiek kan woensdag 10 juni 2020 in elk geval rekenen op optredens van de nodige bekende Nederlanders. Drie laten zich schminken tot levende standbeelden van koningin Wilhelmina, Antoni van Leeuwenhoek en Toon Hermans. De eerste twee verschenen vorig jaar ook al op het podium in Den Bosch waar toen de live-show werd gemaakt. ,,Zij hebben een belangrijke rol gespeeld voor kankeronderzoek'', zegt Plemp. 


,,De derde figuur wisselt steeds. Dit jaar wordt het dus Toon Hermans. Ook willen we weer een lint dwars door de stad maken waarin gewone Nederlanders opstaan tegen kanker. Daarvoor rekenen we op zo'n vijfhonderd deelnemers.'' 


Bekijk hier een video van Sta op tegen kanker in Den Bosch. Bron: www.ad.nl