Gouda is kapot van overlijden Ben (56): ‘Het was echt een heel bijzondere man’.

15-03-2021 18:13Auteur: Maarten Molenaar - ad.nl/goudaBen Peters in de naar hem vernoemde buurttuin.  

Ben Peters in de naar hem vernoemde buurttuin.

Foto: Pim Mul.

Gouwenaar Ben Peters (56) begon eind vorige week veel later aan zijn laatste reis dan verwacht, maar dat maakt het verdriet in de stad er niet minder om. ,,Ik mis hem nu al."


De Ben Peters Buurttuin, herdenkingsbomen voor hem in de Hoevenbuurt en de wijk Korte Akkeren, een koninklijke onderscheiding voor zijn inzet voor Gouda, op de valreep nog de Ben Peters Award van patiëntenplatform Living With Hope... Aan eerbetoon bij leven ontbrak het de oud-politieman en immer enthousiaste medewerker van woningverhuurder Mozaïek Wonen bepaald niet.


Volgens zijn echtgenote Claudia was Ben er blij mee, maar schudde hij soms ook zijn hoofd. ,,Dan zei hij: 'Dat hoeft toch allemaal niet? Het is toch heel gewoon wat ik heb gedaan?'"


Reservetijd:


Ben Peters overleed afgelopen donderdag aan de gevolgen van uitgezaaide alvleesklierkanker. Na een lange reservetijd, zoals hij dat noemde, want  in maart 2019 was de medische verwachting dat hij nog een paar weken of hooguit enkele maanden zou leven.


 

Die mensen zijn me dierbaar en daarom wilde ik persoon­lijk afscheid van hen nemen. In plaats van condolean­ces na mijn dood.

Ben Peters.Voor de Gouwenaar was dat sombere scenario destijds aanleiding een speciale afscheidsbijeenkomst te houden voor zijn vele vrienden, collega's en kennissen. Honderden gasten overlaadden hem daarbij met warme woorden en cadeaus.


In een interview met het AD zei Peters toen over dat bijzondere initiatief: ,,Die mensen zijn me dierbaar en daarom wilde ik persoonlijk afscheid van hen nemen. In plaats van condoleances na mijn dood. Want dan heb ik er niks meer aan én staan mijn gezinsleden allemaal handen te schudden van mensen die ze niet of nauwelijks kennen."


 

Altijd in voor actie, sociaal betrokken en een creatieve geest.

Ronald van Rossum, jubileumcomité Gouda 750 jaar.Prachtig en moeilijk:


Het liep allemaal anders. De prognose bleek veel te somber en de blik kon zelfs weer voorzichtig naar de toekomst worden gericht. Zijn echtgenote Claudia, terugblikkend: ,,Dat was prachtig en moeilijk tegelijk. We zaten in een fase van afscheid nemen en toen gebeurde dit. We moesten even omschakelen, maar we waren dankbaar dat we meer tijd kregen dan verwacht om van elkaar te genieten."


En om zich nóg meer in te zetten voor de stad, want die draad pakte Ben ook snel weer op. Zo dacht hij mee over de viering van Gouda 750 jaar in 2022. Volgens Ronald van Rossum van het jubileumcomité had Peters een mooi plan. ,,Hij wilde op gevels in de stad muurschilderingen laten maken, waarop onder meer de geschiedenis van Gouda wordt uitgebeeld. Het was echt een heel bijzondere man. Altijd in voor actie, sociaal betrokken en een creatieve geest."


 

Ben stond met mij aan de basis van de buurttuin en tot op het laatst zette hij zich in voor het nóg groener maken van de wijk.

Helene Spoormaker, buurvrouw.Eregast:

Voorzitter Mea Hiskes-Willemse van het wandelevenement tegen kanker Samenloop voor Hoop in Gouda noemt hem goudeerlijk en een echte inspirator. ,,Ben was onze eregast in 2019. We hebben altijd contact gehouden en ik mis hem nu al."


De Hoevenbuurt in Gouda, waar Peters woonde, zal hem volgens zijn buurvrouw Helene Spoormaker ook missen. ,,Ben stond met mij aan de basis van de buurttuin en tot op het laatst zette hij zich in voor het nóg groener maken van de wijk. Voor zijn inzet is niet alleen de buurttuin naar hem vernoemd, maar kreeg hij ook een eigen boom."


 

Hij kon ontzettend goed met mensen uit alle lagen van de bevolking omgaan en heeft een enorme bijdrage geleverd aan de leefbaar­heid in deze wijk.

Ron de Haas.Verdiend:


Ook in de wijk Korte Akkeren staat een Ben Peters-boom. Volgens directeur Ron de Haas van zijn werkgever Mozaïek Wonen heeft de Gouwenaar die meer dan verdiend. ,,Hij kon ontzettend goed met mensen uit alle lagen van de bevolking omgaan en heeft een enorme bijdrage geleverd aan de leefbaarheid in deze wijk."


Ben Peters wordt woensdagmiddag gecremeerd in Gouda. Op de rouwkaart staat: 'Onze rots in de branding is aan zijn grote reis begonnen. Ze konden daarboven niet meer geduld opbrengen.'
Bron: www.ad.nl