Grote gevolgen voor lokale zorg door stoppen SamenLoop van KWF: ‘Als zo'n bedrag wegvalt...’

19-07-2021 13:59Auteur's  Ingrid Stijkel, Alice van Eijk - destentor.nl/zwolleIn Vollenhove werd bijna een ton opgehaald via de SamenLoop voor Hoop. Geld dat zorgorganisaties hard kunnen gebruiken. 

Pedro Sluiter Foto.


Zorgorganisaties hopen dat de comités die betrokken waren bij de wandelestafette SamenLoop voor Hoop alternatieven gaan organiseren. Het besluit van KWF Kankerbestrijding de stekker uit de ondersteuning van lokale evenementen in het land te trekken, heeft grote financiële gevolgen voor ze.


In Zwolle bijvoorbeeld was de SamenLoop voor Hoop eens in de twee jaar. Een nieuwe editie stond gepland voor 2020, maar werd verschoven naar een jaar later als gevolg van de coronacrisis. Maar het evenement kwam er nooit, als gevolg van de beslissing van het kankerfonds de financiële steun te staken.Met dit bedrag konden we de begroting dichten.


Corine den Hollander, manager Intermezzo Zwolle.20 procent van de totale opbrengst van het Zwolse evenement ging naar Intermezzo in Zwolle, het centrum voor nazorg van kankerpatiënten. Dat kon maar zo een bedrag van 20.000 euro zijn, zegt manager Corine den Hollander.De Tekst gaat verder onder de Foto:Samenloop voor Hoop Helmond

Samenloop voor Hoop Helmond.

Foto: ED.

,,Een sponsor wil graag geoormerkt geld geven, waar we natuurlijk super blij mee zijn, maar de kosten van huisvesting en personeel hebben we ook. Dit was ongeoormerkt geld dat we daarvoor konden inzetten. Het was fijn dat je met dit bedrag een deel van de begroting kon dichten.''


Grote behoefte:


Intermezzo zou daarnaast ook hebben kunnen delen in de opbrengsten van de SamenLoop-evenementen die voor Heerde en Meppel op de rol stonden. De opbrengst, misschien wel 50.000 euro, wilde de zorgverlener investeren in een nieuwe dependance in Meppel en een avondopenstelling van Intermezzo in Heerde. Daaraan zou in die plaatsen en omliggende regio grote behoefte zijn, maar beide projecten zijn door corona en het besluit van KWF nu op de lange baan geschoven. Het Van Meurspark was bombol. In 2012 waren er 1200 mensen op de been, in 2016 1500.

Kees Hoogink, Comité Samenloop voor Hoop in Heerde.
Voor de zorginstanties én de lokale comités kwam het KWF-besluit als een donderslag bij heldere hemel. Dat gold onder meer voor de betrokken groep vrijwilligers in Heerde. Al tien jaar zet zij zich in voor de estafetteloop, met twee succesvolle evenementen in het plaatselijke Van Meurspark tot gevolg. ,,Het Van Meurspark was bomvol. In 2012 waren er 1200 mensen op de been, in 2016 1500'', zegt Kees Hoogink. 


Emotionele waarde:


De beslissing heeft niet alleen financiële gevolgen, benadrukken beiden. SamenLoop voor Hoop had ook een grote emotionele waarde voor betrokkenen. Zowel tijdens de dag als ver daarvoor. Estafetteteams waren wekenlang al met acties bezig om sponsorgelden binnen te halen.


,,De kracht van het evenement was dat het verbroederde'', zegt Hoogink. ,,Niet veel mensen blijft kanker bespaard. Ofwel ze worden zelf door de ziekte getroffen, of kennen iemand in hun familie die de ziekte heeft. Zo'n evenement trekt daardoor enorm veel mensen. Zeker in een dorp als Heerde waar de sociale cohesie heel groot is. Het helpt ook op grote schaal kanker bespreekbaar te maken.''


,,Het had meer dan geldwaarde'', zegt ook den Hollander. ,,Het is ook een emotioneel gemis voor alle betrokkenen. Het is een stuk verwerken voor mensen, delen, het erkennen en herkennen. Het was altijd een prachtige evenement. In Zwolle is veertien jaar er hard aan getrokken om een beetje naam te krijgen.''Hulporgani­sa­ties leven van giften. Als dan zo'n bedrag wegvalt, dan is dat een hele aderlating voor ze. We willen ze graag helpen.


Robert Immink, Stichtingsvoorzitter Samenloop voor Hoop Zwolle.
Door corona zitten veel inloophuizen voor kankerpatiënten al krap bij kas. De eigen sponsor-evenementen kunnen door de restricties die er zijn al lange tijd niet doorgaan. Den Hollander heeft nu de hoop gevestigd op een alternatieve SamenLoop voor Hoop die in Zwolle in voorbereiding is.

,,Dit is een veel te mooi evenement om verloren te laten gaan'', zegt de Zwolse stichtingsvoorzitter, Robert Immink. ,,We hebben ons netwerk, de sponsoren. Daarnaast verbroedert het. Het is een warm evenement. Hulporganisaties leven van giften. Als dan zo'n bedrag wegvalt, dan is dat een hele aderlating voor ze. We willen ze graag helpen.'' De Tekst gaat verder onder de Foto:De kaarsenceremonie tijdens de Samenloop voor Hoop in Zwolle

De kaarsenceremonie tijdens de Samenloop voor Hoop in Zwolle.

Foto: Pedro Sluiter.

Moed in de schoenen:


In Heerde beraadt het lokale comité hoe nu verder te gaan. Corona heeft veel impact op het dorp. Misschien dat volgend jaar de organisatie voor een nieuwe evenement weer wordt opgepakt.


Zwollenaar Immink heeft niet de indruk dat er in het land al veel lokale initiatieven worden ontwikkeld. De wil is er wel, maar de coronapandemie maakt organiseren van evenementen lastig. Bovendien is het lastig, nu de financiële ondersteuning vanuit KWF ontbreekt.


,,Sommigen zakt de moed dan in de schoenen. Je moet toch hele bergen verzetten, wil je dit laten slagen. Wij denken het wél voor elkaar te krijgen, doordat we denken dat we lokaal gesteund worden.'' 


Een deel van die sponsoren zal het al moeilijk genoeg hebben als gevolg van de coronacrisis. ,,Maar misschien zitten bedrijven volgend jaar weer in een bloeiperiode'', klinkt het hoopvol.


Het nieuwe evenement zal Sta Op Tegen Kanker gaan heten en wordt hoogstwaarschijnlijk op 21 en 22 mei 2022 gehouden.
Bron: www.destentor.nl