Haagse fotograaf laat zien dat het met kankerpatiënten lang niet altijd slecht afloopt.

07-02-2020 18:29


Auteur: Albert Kok - ad.nl/den-haagVIDEO: De diagnose 'kanker' is gelukkig steeds minder vaak het bericht van een aangekondigde dood. (Ex-)patiënten getuigen daarvan nu met foto's in HMC Antoniushove.


Het klinkt niet heel uitnodigend misschien: een tentoonstelling in een ziekenhuis, met foto's van patiënten met kanker. Maar bij de opening in HMC Antoniushove, in Leidschendam, zijn veel genodigden zichtbaar ontroerd bij de eerste aanblik van tien portretten van mensen die zo te zien vol vertrouwen in de lens van de fotograaf hebben gekeken.


Die fotograaf is Jonathan Lai, tevens medisch specialist in dit ziekenhuis. De 48-jarige Hagenaar wil met zijn tentoonstelling op het informatieplein oncologie laten zien dat het met kankerpatiënten lang niet altijd slecht afloopt. ,,Dat is inderdaad de boodschap.  Met de manier waarop ze in de lens kijken, steken ze anderen, die mogelijk nog een heel traject voor de boeg hebben, een hart onder de riem.''


De foto's hier zijn trouwens niet genomen op het moment dat de geportretteerden nog vol onzekerheid waren over een behandeling die nog moest beginnen. In vrijwel alle gevallen gaat het om patiënten die al helemaal of bijna genezen zijn verklaard, enkele jaren nadat hun diagnose was gesteld. Iets wat gelukkig steeds vaker het geval is, want niet langer is de diagnose 'kanker' het bericht van een aangekondigde dood.


Littekens:

Lai vertelt over een eerdere tentoonstelling op dezelfde locatie. Met 'zware' foto's, waarop ernstig zieke patiënten vol littekens waren te zien. ,,Dat wilde ik niet. Dan maak je mensen die hier voor het eerst met hun klachten binnenkomen alleen maar bang. In plaats van opdringerige beelden maak ik liever foto's die de kijker uitnodigt en verleidt.''


Voor iemand die aan het ziekenhuis is verbonden als medisch specialist (op de afdeling maag, darm en lever), heeft Lai behoorlijk uitgesproken opvattingen over fotografie. Hij legt uit dat dit in zijn geval zo opmerkelijk niet is. ,,Ik fotografeerde al voordat ik medicijnen ging studeren. Ik heb mijn eigen studio, dit is altijd meer dan een hobby voor mij geweest.''


Mensen beter maken:

Die twee werelden vullen elkaar aan, wat hem betreft. En zeker nu, bij de start van deze tentoonstelling, valt daar niks op af te dingen. In het ene geval probeert hij mensen beter te máken, in het andere geval probeert hij mensen zich beter te laten voelen.


Voor wat betreft Imma, een 35-jarige Haagse die samen met haar jonge zoontje Abel door Lai is vereeuwigd, is behalve het eerste ook het tweede goed gelukt. ,,Als ik zulke foto's had gezien toen ik drieënhalf jaar geleden hier voor het eerste onderzoek kwam, had ik dat heel bemoedigend gevonden. Dat je dus ziet: er is geen reden voor alleen maar paniek, het kan dus ook goed aflopen.''


Imma (35) 

Op maandagochtend 6 juni 2016 hoorde ze samen met haar man de diagnose: borstkanker. ,,Ik heb geschreeuwd. Gehuild. Geroepen dat ik mijn zoon wilde zien lopen.''


Ze heeft bewust afscheid genomen van haar borst. ,,Vlak voordat ik onder narcose ging, was ik mentaal rustig, maar moest mijn lichaam ontzettend huilen. De dag na de operatie heb ik mijn lichaam lang bekeken in de spiegel. Alleen. Natuurlijk heb ik gehuild. En mis ik mijn borst. Maar ik vind mezelf nog steeds mooi en vrouwelijk. Op het strand en tijdens het sporten draag ik mijn prothese bewust niet. Het zwemt en sport fijner zonder en ik schaam me niet voor de werkelijkheid. Ik waardeer mijn nieuwe lijf.''


In oktober 2019 beviel Imma van haar dochter. ,,Lot markeert een nieuwe levensfase. Ik ben zo verschrikkelijk dankbaar dat ze er is. Ze verbeeldt de hoop die ik al die jaren heb gevoeld.''Tekst gaat verder onder de Foto: 

Expositie HMC Oncologie Den Haag.

Foto: Jonathan Lai.
Krijn (65)

In mei 2017 werd Krijn getroffen door een hersenbloeding die door een tumor in zijn hoofd werd veroorzaakt. Toen hij de diagnose hoorde dacht hij: dit is mijn einde. Tien dagen later werd de tumor verwijderd, maar niet helemaal. Daarom volgde er bestraling in combinatie met chemotherapie, zes weken lang, vijf dagen per week.


,,Ik kon nauwelijks spreken en ik was heel moe. Maar ik wilde me niet laten kisten door de kanker, de sluipmoordenaar in mijn hoofd.''


Dankbaar:

Het leven heeft voor Krijn meer diepgang gekregen. Hij is zo dankbaar en positief en heeft vertrouwen in zijn behandelteam.


Zijn advies aan patiënten die aan het begin of halverwege het traject staan dat hij achter de rug heeft: ,,Heb vertrouwen in de behandelend artsen en zorgverleners, wees gemotiveerd en positief om zelf aan je herstel te werken. Leve het leven!''Tekst gaat verder onder de Foto:Foto: Jonathan Lai.


 


Jolanda (50)

,,Begin 2018 kreeg ik last van paniekaanvallen, ik was bang ziek te worden en dood te gaan'', vertelt Jolanda. Ze had het gevoel 'dat er iets zat'.


Op 15 mei 2019 volgde de operatie. Ze was bang om niet meer wakker te worden, maar haar chirurg zei: 'Bij mij wordt iedereen wakker'. Daarna volgde bestraling, drie weken lang, vijf dagen per week, dat was pittig. De laatste week hield ze het bijna niet meer vol, maar met de enorme steun van iedereen is het toch gelukt.


Haar tips voor vrouwen die nog aan begin staan van de periode die zij binnenkort kan afsluiten:


,,Vertel open en eerlijk aan je kinderen wat er aan de hand is.'' En: ,,Maak gebruik van de goede dagen om je huishouden en boodschappen te doen, zodat op dagen dat je te moe bent het toch opgeruimd en schoon is en er eten in huis is. Dat geeft rust in je hoofd en daardoor kun je écht rust nemen.''Foto: Jonathan Lai.

 De expositie met bijbehorende verhalen is tot 31 mei 2020 zonder afspraak te bezichtigen op het informatieplein oncologie: van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.


Voor de Video van dit Artikel klik hier  

 


Bron: www.ad.nl