Heeft het slikken van foliumzuur invloed op de behandeling van borstkanker ?

03-03-2020 17:14

Foliumzuur.Er is onvoldoende bekend over de effectiviteit en veiligheid van extra foliumzuur tijdens de behandeling van borstkanker. Omdat er aanwijzingen zijn dat foliumzuur de groei van tumoren kan versnellen raden we af om extra foliumzuur te slikken. Alleen bij een tekort aan foliumzuur kan in overleg met je arts of diëtist overwogen worden om een supplement te slikken.Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een vitamine betrokken bij de deling van onze lichaamscellen. Voor cellen die zich snel delen is voldoende foliumzuur daarom extra belangrijk. Dit zijn onder andere darmcellen, huidcellen en cellen van weefsels die beschadigd zijn, bijvoorbeeld door de behandeling van kanker.Foliumzuur komt van nature voor in groenten (vooral de groene soorten), volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Door gevarieerd te eten krijg je normaal voldoende foliumzuur binnen. Alleen zwangere vrouwen hebben extra foliumzuur in de vorm van een supplement nodig.


Wat blijkt uit onderzoek?

Er is nog weinig bekend over het effect van foliumzuur als je borstkanker hebt en de invloed ervan op de behandeling. Kankercellen zijn cellen die zich snel delen en voor deze delingen is foliumzuur nodig, net als in andere lichaamscellen. Extra foliumzuur zou ervoor kunnen zorgen dat de kankercellen sneller gaan delen.


Uit dierproeven zijn er aanwijzingen dat extra foliumzuur ervoor kan zorgen dat borsttumoren sneller gaan groeien. Dierproeven kunnen echter niet rechtstreeks vertaald worden naar de mens, aangezien processen in het menselijk lichaam soms anders werken dan in proefdieren. Er is dus nog meer onderzoek nodig.


Voldoende foliumzuur is belangrijk:

Bij kanker en tijdens de behandeling ervan is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen binnen te krijgen. Het kan bijwerkingen verminderen en helpt je conditie op peil houden. Dit betekent dat je ook voldoende foliumzuur moet binnenkrijgen. Als je gevarieerd eet, krijg je normaal gesproken genoeg foliumzuur binnen. Meer over een gevarieerde voeding lees je bij Voeding tijdens de behandeling. Een eventueel tekort kan worden vastgesteld door je behandelend arts of diëtist.


Ons advies:

Zorg dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt door gevarieerd te eten en drinken. Het slikken van extra foliumzuur is niet nodig.Lees ook:

Wat is het effect van zuivelproducten bij borstkanker?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl