Heeft het zin om wiet(olie) te gebruiken bij kanker?

14-02-2024 16:59

 

 

 

 

 

Er is geen bewijs dat wiet (cannabis) of wietolie helpt tegen kanker. Ernstig zieke mensen kunnen wel baat hebben bij medicinale cannabis, ook wel bekend als mediwiet.

 

 

Ons advies:

Bespreek het gebruik van wiet(olie) met je behandeld arts voordat je hiermee begint. Voor verdere informatie over wiet(olie), mediwiet en het gebruik hiervan verwijzen wij je naar de Transvaal Apotheek.

 

Het gebruik van wiet(olie) uit de coffeeshop wordt niet geadviseerd bij kanker, omdat de samenstelling en kwaliteit ervan minder goed kunnen zijn. Ook kan wiet(olie) uit de coffeeshop vervuild zijn.

 

 

Wat is wiet(olie)?


Wiet, ook wel cannabis of marihuana, zijn de gedroogde bloemtoppen van de hennepplant. Hieruit kan ook olie geperst worden. Wiet wordt vooral gebruikt als genotsmiddel (drug), maar het wordt ook bij sommige medische aandoeningen als medicatie gebruikt. Dit wordt medicinale wiet of mediwiet genoemd.

 

 

Wat blijkt uit onderzoek?

Er is geen bewijs dat wiet of wietolie het beloop van kanker beïnvloed. Wel kan het gebruikt worden ter ondersteuning van de behandeling. Misselijkheid, gewichtsverlies en verminderde eetlust zijn klachten die voorkomen bij veel kankerpatiënten. Er is daarom interesse in cannabis voor de behandeling van deze bijwerkingen. Er is weinig sterk bewijs dat medicinale cannabis helpt tegen deze klachten bij kanker. Ook is er een verhoogde kans op bijwerkingen, waaronder misselijkheid, een wazig gevoel, diarree en braken.

 

Bij ernstig zieke mensen kan mediwiet wel helpen om de eetlust te stimuleren. Daarnaast kan het pijn en bijwerkingen van de behandeling zoals misselijkheid verminderen. Mediwiet is alleen op doktersrecept verkrijgbaar.

 

In theorie zou het kunnen dat er een interactie ontstaat tussen chemotherapie en stoffen in wietolie, maar hier is nog geen onderzoek naar gedaan.

 

 

 

Bron: www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo