Helft patiënten in België niet geholpen met duur kankermedicijn.

De helft van de Belgische patiënten die een duur nieuw kankermedicijn kregen, is binnen het jaar na het begin van de behandeling overleden.
De helft van de patiënten wordt niet geholpen door een duur nieuw kankermedicijn, blijkt uit een analyse van de gegevens van ruim 9.000 kankerpatiënten door het Intermutualistisch Agentschap (IMA), waarover De Standaard maandag bericht.
Het gaat onder meer om de medicijnen Opdivo en Keytruda, die in 2016 werden geïntroduceerd als de eerste immuuntherapiemiddelen die de overlevingskans 'spectaculair' zouden verhogen en patiënten met uitgezaaide kankers zouden genezen. Een behandeling met het medicijn kost ruim 100.000 euro per patiënt per jaar.
Vergevorderde ziekte:
De analyse van het IMA toont dat de dure medicijnen lang niet altijd doeltreffend worden ingezet. De helft van de patiënten die tussen 2016 en 2018 Opdivo kregen, was een jaar later niet meer in leven. In 2019 was dat 70 procent. Voor Keytruda zijn er gelijkaardige resultaten, met volgens het IMA bijna 1 patiënt op de 10 die al binnen de maand overleed.
Het rapport suggereert dat 'in een aantal gevallen een behandeling wordt opgestart wanneer dat niet meer opportuun is'. Zeker is dat de medicijnen bij sommige patiënten wel helpen. Ze stimuleren het immuunsysteem om zelf tegen de kanker te vechten en redden levens van patiënten met vergevorderde kankers of bij wie chemo of bestraling niet geholpen heeft.
Type kanker:
Volgens Bart Neyns, professor oncologie aan het UZ Brussel, hangt het succes van de behandeling sterk af van het type kanker. ‘Voor uitgezaaide huidkanker, de allereerste kanker waarvoor immuuntherapie werd terugbetaald, weten we uit eigen onderzoek dat de patiënten nu 50 procent kans hebben om vijf jaar na het begin van de behandeling nog in leven te zijn.'
'25 procent van de patiënten kunnen we zelfs genezen verklaren en we kunnen bij hen de behandeling stoppen. Voor de komst van immuuntherapie hadden we niets voor die patiënten. Bij andere kankertypes ziet het plaatje er anders uit. Er is een grote groep patiënten voor wie de immuuntherapie wel wordt terugbetaald, maar bij wie de resultaten slechter en minder baanbrekend zijn dan bij huidkanker', zegt Neyns in De Standaard.
In een rapport stelde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) vorig jaar al dat over veel kankergeneesmiddelen grote onzekerheid blijft bestaan over de meerwaarden. Daartegenover staat dat het budget van de ziekteverzekering voor zulke middelen toegenomen is tot 1 miljard euro in 2019.
Bron: www.tijd.be