Helpen asperges de kans op kanker te verkleinen ?

07-12-2020 17:34

asperges.

Er is niet aangetoond dat asperges het ontstaan van kanker kunnen tegengaan. Wel is bewezen dat gezond eten helpt om de kans op kanker te verkleinen. Daarom is het goed om veel groenten en fruit te eten, waaronder asperges.


Asperges bevatten een aantal stoffen die misschien helpen tegen het ontstaan van kanker. De werking van deze stoffen om kanker te voorkomen is niet bewezenHet gaat om de volgende stoffen: glutathion, ruwe saponinen en asparagine.


Glutathion:

Glutathion is een antioxidant. Antioxidanten helpen DNA schade in ons lichaam te repareren en schadelijke stoffen in het lichaam op te ruimen. Er is geen bewijs dat glutathion in asperges helpt tegen het ontstaan van kanker.


Ruwe saponinen:

Ruwe saponinen is een groep stoffen die door planten worden gemaakt. Er is geen onderzoek gedaan bij mensen naar de relatie tussen ruwe saponinen en het ontstaan van kanker. Wel bleek in een reageerbuis onderzoek dat ruwe saponinen de groei van menselijke leukemiecellen remde.


Een effect bij cellen in een reageerbuis kan niet zomaar vertaald worden naar de mens. Er kan daarom niet gezegd worden ruwe saponinen uit asperges ook in het menselijk lichaam het ontstaan van kanker tegengaan.


Asparagine:

Asparagine is een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren. De naam asparagine is afkomstig van de asperge omdat het aminozuur voor het eerst in het sap van de asperge is ontdekt. Inmiddels weten we dat dit aminozuur ook in vele andere soorten groente en fruit zit.


Asparagine wordt in laboratoria gemaakt en verbeterd om vervolgens als medicijn voor de behandeling van kanker in te zetten. Zo wordt een variant van asparagine onder andere gebruikt bij de behandeling van acute leukemie bij kinderen. Asperges uit de winkel worden niet gebruikt als medicijn. Ze bevatten te weinig asparagine om een effect te hebben op kanker.


Hoewel asparagine dus wordt ingezet als medicijn voor de behandeling van kanker is er geen bewijs dat asparagine helpt tegen het ontstaan van kanker.


Ons advies:

Eet veel groenten, fruit en volkoren producten. Op die manier kun je de kans op het krijgen van kanker verkleinen. Variatie is daarbij belangrijk en om die reden is het prima om af en toe asperges op het menu te zetten.

Lees hier meer over het voorkomen van kanker.Lees hier ook: Helpt het slikken van antioxidanten kanker te voorkomen?
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl