Helpen bèta-glucanen mijn afweer verbeteren ?

09-04-2020 19:36

Voeding en Kanker info - tarwe en granen

tarwe.Nee, er is onvoldoende bewijs dat bèta-glucanen helpen onze afweer tegen ziekmakende bacteriën en virussen te verbeteren. Wat zijn bèta-glucanen?

Bèta-glucanen zijn stoffen die voorkomen in planten. Ze komen onder andere voor in granen, zoals haver, en in paddenstoelen. Daarnaast worden bij de drogist en via internet supplementen verkocht waar bèta-glucanen in zitten. Een bekend voorbeeld van een bèta-glucaan is cellulose. 


Wat blijkt uit onderzoek?


Bèta-glucanen en gezondheid:

Uit onderzoek blijkt dat bèta-glucanen het cholesterol in ons bloed kunnen verlagen als je minimaal drie gram bèta-glucanen per dag eet. Dit komt overeen met bijvoorbeeld twee borden havermoutpap. Ook blijkt uit onderzoek dat het eten van bèta-glucanen de hoeveelheid glucose in je bloed net na de maaltijd kan verlagen. 


Het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat het eten van bèta-glucanen kan zorgen voor een betere afweer tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Uit studies met proefdieren en in reageerbuizen komen aanwijzingen naar voren dat sommige bèta-glucanen het afweersysteem zouden kunnen stimuleren. Dit zou komen omdat deze glucanen als 'lichaamsvreemd' worden gezien, wat ervoor zorgt dat het afweersysteem aan het werk gaat. Er is meer onderzoek nodig voordat we kunnen zeggen dat het eten van beta-glucanen onze afweer kan verbeteren.


Bèta-glucanen en kanker:

Uit verschillende studies met proefdieren en in reageerbuizen blijkt dat bèta-glucanen kankercellen zouden kunnen doden. Ook zijn er aanwijzingen uit dit soort studies dat bèta-glucanen beschermen tegen het krijgen van kanker. 


Zowel onderzoek bij proefdieren als onderzoek in reageerbuizen kunnen niet direct worden vertaald naar de mens. Stoffen kunnen zich anders gedragen in het menselijk lichaam en de reacties kunnen anders zijn dan bij proefdieren of in reageerbuizen. Op basis van deze studies kunnen dan ook geen conclusies worden getrokken over de effecten van beta-glucanen op kanker.

Lees meer over het wetenschappelijk onderzoek.


Veiligheid:

Bèta-glucanen maken onderdeel uit van ons voedsel. Bij de hoeveelheden die wij eten zijn er geen schadelijke effecten bekend. Naar de veiligheid van grotere hoeveelheden in supplementen is weinig onderzoek gedaan. Er zijn geen studies gedaan waarin gekeken is naar de veiligheid van bèta-glucanen bij mensen met kanker.


Ons advies:

Neem geen bèta-glucanen voor het verbeteren van je weerstand. Haver en paddenstoelen die bèta-glucanen bevatten passen prima binnen een gezonde voeding.Lees ook:

Heeft lijnzaad een gunstig effect op de hormoonhuishouding?
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl