Hengeloër (56) gebruikt livemuziek als medicijn tegen longkanker.

07-11-2018 17:20


Auteur: Bert Janssen - ad.nl/hengelovlnr: Gaston Brouwer, Willem Lammerink, Edwin Hasperhoven, Rianne te Winkel en Marcel den Riet. Op de grond Marc van der Kley.

Foto: Emiel Muijderman.HENGELO - Als het linkerbeen van Edwin Hasperhoven (56) niet meer functioneert, blijkt de Hengeloër longkanker te hebben. Door bestraling belandt hij in een rolstoel. Na revalidatie krabbelt hij op en wordt het tijd voor zijn passie: muziek.


Hij wil geen grafstemming. Met een dubbeloptreden van de twee groepen waarin Edwin Hasperhoven gitaar speelt, wordt goed nieuws gevierd. "Ze moeten niet denken dat dit de laatste keer is", zegt hij pal na een zondagse repetitieochtend. "Je realiseert je hoe kwetsbaar alles is", zegt zangeres Rianne te Winkel (57). De modeontwerpster komt speciaal over uit Amsterdam. Om er voor Edwin te zijn.


Wervelkolom:

Vorig jaar september. Een tumor in de wervelkolom verlamt Hasperhoven's linkerbeen. "Ik zakte erdoorheen." In het Almelose ziekenhuis gaat hij door de scan. De diagnose: uitgezaaide longkanker. "Dat was schrikken." Hij wordt opgenomen in Almelo en bestraald in het Enschedese MST. Na dertien sessies kan hij niet meer lopen en belandt hij in een rolstoel. Hasperhoven wordt zes weken behandeld in Het Roessingh. "Om te revalideren en weer spierkracht te krijgen."


Dubbelconcert:

Drummer en kompaan Willem Lammerink (60) volgt de medische voortgang op de voet. "Edwin was vorig jaar zomer verlamd van onderen, hij kon helemaal niks meer. In december ging het wat beter. Nu kan hij weer gitaarspelen, zittend, maar toch." De Tukker oppert het idee van een dubbelconcert.


Funky stuff:

Hasperhoven: "Momenteel is er even niks aan de hand. Ze zijn tegenwoordig zo ver dat dit soort kanker de kant van een chronische ziekte op gaat." Hij kan weer lekker muziek maken, zijn passie. Hij leerde zichzelf 40 jaar geleden gitaar spelen en kreeg les van de jonge Gerard Peters.


Deze doceert nu aan het conservatorium in Enschede. Edwin kickt op instrumentale rock zoals hij in de band Cool Fusion speelt. Ook houdt hij van funky stuff van Chaka Khan, bekend van I'm every Woman en Ain't Nobody. Dat maakt hij met Never Enough. De zesmansband bestaat niet meer, de leden komen hooguit tweemaal per jaar samen voor de fun. En nu voor dit dubbelconcert.


Zangeres Rianne te Winkel speelt al 25 jaar met Edwin. Muziek verbindt, zegt de geboren Winterswijkse. "Als de versterkers aangaan, is de chemie er weer." Willem Lammerink: "Ons samenspel is one of a kind. We voelen elkaar aan."


Het dubbelconcert in café De Cactus wordt komende zondagmiddag opgenomen. Cool Fusion bestaat behalve gitarist Edwin Hasperhoven uit Marijn Teuling (sax), Paul Kroeze (toetsen), Henri Huisman (bas) en René Kroeze (drums). In Never Enough spelen naast Hasperhoven Rianne te Winkel (zang), Marcel den Riet (toetsen), Marc van der Kley (bas) en Willem Lammerink (drums). Gaston Brouwer (percussie) is gast in beide bands.


De entree is 10 euro, inloop vanaf 14.00 uur.Bron: www.ad.nl