Henk en Yvonne Wijdeven actief in strijd tegen kanker.

13-03-2020 20:33Auteur: Freddy Klooté - arenalokaal.nl/arena/nieuws/regio-land-van-cuijk.
ESCHAREN - Vera Wijdeven werd in 1999 in Escharen geboren als dochter van Henk en Yvonne Wijdeven. De levenslustige Vera was actief bij de Pieperknallers als Dansmarieke en ging later ook streetdance doen. Op het Merletcollege in Grave was ze een graag geziene leerling. In de vakantie vóór het eindexamenjaar werd Vera ziek. Er werd een tumor geconstateerd, die leidde tot een dwarslaesie. Een jaar vol behandelingen, inclusief zes zware chemokuren volgde. Vera was van nature nuchter en verstandig, maar ook een lolbroek. Dat laatste verdween toen ze weer opnieuw moest leren lopen. Eerst achter de rollator, toen met krukken en tenslotte met een handkruk. Het eindexamen deed ze in twee delen. Het theoriegedeelte via skype. Vervolgens moest ze weer leren fietsen. De balans op allerlei gebied hervinden. Het jaar daarop heeft ze gewerkt aan het eindexamen voor de praktijkvakken.Tekst gaat verder onder de Foto:    

Foto: Henk en Yvonne Wijdeven.


    


            

Vlak voor dat examen was het weer mis. Tijdens een scan werd kanker in de longen ontdekt. Dat leidde tot de vreselijke conclusie dat Vera hiervan niet meer kon genezen. Dapper als ze was heeft ze nog wel examen afgelegd en gehaald. Het was 2017. Ze had inmiddels verkering met Cas Mol gekregen. Tijdens een etentje in Escharen ging Cas op de knieën en vroeg Vera ten huwelijk. Totaal onverwacht. Omdat beide jonge mensen nog niet voor een huwelijk hadden gespaard werd een actie op touw gezet. Het bracht heel de gemeente Grave in beweging. Omdat het eigenlijk niet zo goed ging met Eva werd de huwelijksdatum vooruitgeschoven, zodat ze de mooiste dag van haar leven nog actief kon meemaken. Op 24 november 2017 werd een grandioos feest gehouden en werden Vera en Cas in de echt verbonden. Het onvermijdelijke gebeurde op 4 september 2018. Toen overleed Vera Wijdeven. Betreurd door familie en een enorme vriendenschare.


Wandelen tegen kanker; Alpe d'Huzes:

Henk en Yvonne Wijdeven, de ouders van Vera, lieten voortaan Billy, het hondje van hun overleden dochter uit. Tijdens het lopen merkten ze dat het ook hun hoofden wat leger maakte. Langzaam maar zeker werden de wandelingen langer, hervonden Henk en Yvonne weer wat meer rust, maar werd de afstand voor Billy te groot. Dus werd het eerst Vera's hondje thuisbrengen en daarna weer verder wandelen. Yvonne: "We begonnen van het wandelen te houden. Dat bracht ons ertoe om, na extra trainingen, ons in te schrijven voor Alpe d'Huzes. Eerder had de moeder van één van Vera's vriendinnen al eens een herinnering aan Vera in bocht 11(Vera's verjaardag) van de berg gelegd. We kregen bericht dat we met ons Team Vera mogen meedoen". Henk: "We zijn met vijf personen. Naast Yvonne en ik doen ook twee zussen van Yvonne en een zwager mee.


Eén zus en de zwager wonen in de Verenigde Staten en komen er speciaal voor naar Europa.


Onderzoek naar kanker is het doel waar de opgebrachte gelden naar toegaan. Ieder team heeft een streefbedrag nodig. Voor ons is dat € 2500,- per persoon. Dat is nogal iets". "Henk is daar nog niet optimistisch over", glimlacht Yvonne, "maar ik heb mijn mouwen al opgestroopt".


Henk: "Maar ik ben ook al begonnen. Mijn baas van Zantech heeft al een mooi bedrag gedoneerd. Ook andere bedrijven die met Zantech te maken hebben grepen ook al ruimhartig in de portemonnee". Ook Yvonne's baas doneerde, net als haar collega's. 4 juni 2020 is de grote dag op de Alpe. Jumbo Grave heeft een succesvolle statiegeldactie gehouden. De medewerking van Graafse en andere bedrijven is groot. "Opgeven is geen optie", lijkt Yvonne en Henk op het lijf geschreven.


Yvonne: "We staan voor 200% achter de doelstellingen van de actie van Alpe d'Huzes. Onderzoek naar kanker, en de kwaliteit van leven van mensen die al kanker hebben doen bij ons nogal wat bellen rinkelen. Daarom durf ik ook via deze krant een oproep doen om ons te sponsoren. Dat kan nog tot september. Ga naar www.opgevenisgeenoptie.nl en ga naar de doneertoets. Dan kun je Team Vera opzoeken en kun je een donatie overmaken. We vragen echt geen grote bedragen, maar hoe meer donaties we krijgen, des te beter weten we dat er veel mensen achter ons staan.


We gaan een week naar het dorpje bij de Alpe en zijn van plan om met alles mee te doen. En op de dag dat we samen de berg op wandelen zullen de gevoelens door ons hoofd en in ons hart vele vormen aannemen. Verdriet, herinneringen, ook mooie, samen-zijn met anderen en elkaar steunen. Iedereen begrijpt waarom iemand daar is. We hebben allemaal een soortgelijk verhaal".


5 april 2020 Escharen:

Henk: "Maar eerst organiseren we een wandeltocht in Escharen. Op zondag 5 april 2020. Iedereen kan meedoen. Je kunt kiezen uit drie afstanden: 5, 10 of 15 kilometer. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro (er is geen pinautomaat) en dat gaat naar Alpe d'Huzes.


De start is tussen 9 en 11 uur bij café Tinus in Escharen, naast de fysiopraktijk van Bardoel & van Lier. Voor de 10 en 15 kilometer is er een rustplek ingevoerd.


We hebben een prachtige route uitgezet. TWC Ons Verzet uit Schaijk zorgt voor de bewegwijzering. Albert Heijn Grave zorgt voor koffie en thee en iets lekkers voor onderweg. Wie de pijlen goed volgt komt vanzelf weer terug bij café Tinus waar nog iets gedronken kan worden. Van de opbrengst daarvan gaat ook een deel naar de actie". "Ik hoop zo dat er veel mensen meewandelen", zegt Yvonne.    

Foto: Vera Wijdeven.
Bron: www.arenalokaal.nl