‘Het is geen makkie, maar wat je ervoor terugkrijgt is goud waard!’

27-10-2021 10:34


Aangeboden door IJsselland Ziekenhuis.IJSSELLAND ZIEKENHUIS: Dankzij "wait & see" behandeling hoeft niet meer iedere patiënt met darmkanker geopereerd te worden.


Het leven kan een onverwachte wending nemen, dat ondervond Elize Amons. Ze is een mooie gezonde vrouw die vol in het leven staat op het moment dat ze de diagnose rectumkanker krijgt. Een stoma was een reële optie, maar doordat de bestraling in combinatie met chemopillen goed aansloegen kwam ze in aanmerking om deel te nemen aan de "Wait & see" behandeling. Dit is een nieuwe behandeling waarbij patiënten die zeer goed reageren op bestraling geen grote operatie meer hoeven ondergaan. Elize is heel dankbaar dat ze hiervoor in aanmerking kwam. Gelukkig gaat het nu goed met haar en vertelt ze haar verhaal.


'Het was 2017 en ik was op ski vakantie. Normaal ben ik heel energiek, maar ik merkte dat het skiën niet ging zoals anders. Ik was snel moe. In de maanden daarna ging ik ook fysiek achteruit. In mei was ik op vakantie en daar had ik twee keer bloed bij mijn ontlasting. De alarmbellen gingen niet meteen af en ik ben ook niet iemand die snel naar de huisarts gaat. Toch bleef ik klachten houden en ben ik eind juni naar de huisarts gegaan. Die stuurde me met mijn verleden - mijn moeder en opa zijn beiden aan kanker overleden - direct door voor een colonoscopie. Na het onderzoek kreeg ik de uitslag en het was helemaal mis. Ik bleek een rectumcarcinoom oftewel endeldarmkanker te hebben. Ik moest snel behandeld worden. Samen met mijn huisarts heb ik gekozen voor het MDL centrum van het IJsselland Ziekenhuis. Dit bleek achteraf een hele goede keuze, zeker met de expertise van dr. Vermaas (chirurg) en zijn collega's op dit gebied.


Niet klagen maar dragen:


En dan ben je ineens patiënt. Ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten. Mijn omgeving had het er moeilijker mee dan ik. Ik ben optimistisch van aard en heb een goed gevoel voor humor, dat helpt enorm in zo'n situatie. Ik ben nooit bang geweest voor de behandeling. Dit ligt denk ik ook aan mijn opvoeding. Ik ben conservatief en strikt opgevoed. Het is wat het is. Mijn oma zei altijd: niet klagen maar dragen, tel je zegeningen. Al was het natuurlijk niet altijd makkelijk. Ik hou van m'n werk en ben altijd door blijven werken, tot het echt niet meer ging. Daar ben ik mijn werkgever nog altijd dankbaar voor. Maar lang heeft dat niet geduurd hoor!


Bijzondere buddy:


Tijdens de behandeling kreeg ik continu chemo en bestraling. Er waren meerdere verdachte plekken. Tijdens mijn ziekte, en nog steeds, is de moeder van mijn beste vriendin mijn buddy. Zij is meegegaan naar alle gesprekken, onderzoeken en behandelingen. Ik ben alleen, dus dan is het heel fijn om zo iemand naast je te hebben, dat is echt heel veel waard. Na alle behandelingen zou de normale gang van zaken zijn dat ik een grote endeldarmoperatie zou moeten ondergaan met aanleg van een permanent dikkedarm-stoma. Ik had ook al een afspraak bij de stoma verpleegkundige.


In oktober had ik weer een afspraak voor de uitslagen van de chemoradiotherapie en wat bleek: de tumor was weg. Door dr. Vermaas kwam ik in aanmerking voor het programma dat in Nederland is opgestart door professor Beets van het NKI (Nederlands Kanker Instituut). Dit betekent wel een strikt regime qua controles om te controleren of de ziekte daadwerkelijk weg is en weg blijft. 


Ik moet zeggen dat ik denk dat mijn instelling en houding hebben bijgedragen aan mijn herstel. Maar het blijft een kwestie van geluk, want waarom red ik het wel en de ander niet? Daar heb ik het ook echt moeilijk mee gehad. 


Natuurlijk is het geen makkie, maar wat je ervoor terug krijgt is goud waard. Ik kan blijven leven zoals ik heb geleefd, vol veerkracht en levenslust......en zonder stoma'


Onderzoek darmbesparende operatie:


Dr. Maarten Vermaas is een van de chirurgen van het IJsselland Ziekenhuis die betrokken is bij de "Wait & see" behandeling. Het is een behandeling waarvan de resultaten verzameld worden door het Antoni van Leeuwenhoek; het IJsselland Ziekenhuis is regionaal het eerste centrum geweest om met deze behandeling te starten en heeft er inmiddels expertise in opgebouwd.


'Vroeger werden alle patienten met endeldarmkanker geopereerd. Inmiddels weten we dat ongeveer 20% van de patienten zo goed reageert op de voorbehandeling dat alle kankercellen weg zijn. Voor deze patiënten betekent dit dat de endeldarm er niet meer uit hoeft en een stoma voorkomen kan worden. Dit noemen we "wait & see".


Bevolkingsonderzoek darmkanker helpt:


Het bevolkingsonderzoek darmkanker helpt. Nu wordt er veel al in een eerder stadium ontdekt. Vroeger werd darmkanker veel later ontdekt en was het soms al te laat, of moest er een grote operatie plaatsvinden.


Naast bovenstaand beschreven techniek op gebied van endeldarmkanker, doen we ook darm besparende chirurgie in geval van (beperkte) dikke darmkanker; dit deden wij in studieverband in de Limeric studie.


Door intensieve samenwerking tussen de MDL arts en chirurg op de operatiekamer hoeft er dan maar een klein stukje van de darm verwijderd te worden in plaats van de helft van de dikke darm; de MDL-arts doet een scopie terwijl de chirurg het kwaadaardige weefsel met een kijkoperatie verwijderd. Dit kan vaak in dagbehandeling in plaats van een 5-daagse opname bij een grote darmoperatie. Vervelende complicaties kunnen door deze minimaal invasieve techniek voorkomen worden.


Bovenstaande technieken zijn voorbeelden van innovaties en wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door specialisten in het kader van het speerpunt maag-, darm-, leverzorg in het IJsselland Ziekenhuis.V.l.n.r. chirurgen Carlijn Witjes, Pascal Doornebosch, Maarten Vermaas & Oddeke van Ruler.

V.l.n.r. chirurgen Carlijn Witjes, Pascal Doornebosch, Maarten Vermaas & Oddeke van Ruler.
Het bovenstaande artikel is geschreven in opdracht van de commerciële afdeling van DPG Media. Journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.
Bron: www.ad.nl/branded