Hetere zomers zorgen voor toename van huidkanker, waarschuwen artsen.

14-08-2022 15:47

 

 

Auteur: Nicola Davis Wetenschapscorrespondent.

 

 

Hogere zomertemperaturen veroorzaakt door klimaatcrisis zullen leiden tot meer gevallen van melanoom, zeggen medici.

 

 

Microfoto van menselijke uitgezaaide melanoomcellen. 

Foto: Phanie/Alamy.

 

 

 

 

 

Experts hebben gezegd dat hogere zomertemperaturen als gevolg van de klimaatcrisis zullen leiden tot een toename van mogelijk dodelijke huidkankers zoals melanoom.

 

Het VK registreerde vorige maand de hoogste temperatuur ooit van 40,2C, omdat klimaatwetenschappers benadrukten dat de hittegolf niet eenmalig was en dat hoge temperaturen waarschijnlijk vaker zouden voorkomen.

 

Nu waarschuwen medici dat het veranderende klimaat een lange schaduw zal werpen als mensen meer tijd in de zon doorbrengen en meer worden blootgesteld aan UV-straling.

 

"Als clinicus die patiënten met melanoom behandelt, ben ik zeker bezorgd dat een aanhoudende trend in warmere zomers zal leiden tot meer gevallen van melanoom en meer sterfgevallen door melanoom", zegt Sarah Danson, hoogleraar medische oncologie aan de Universiteit van Sheffield.

 

Julia Newton-Bishop, een klinisch wetenschapper die de melanoomonderzoeksgroep aan de Universiteit van Leeds leidt, zei: "Melanoom wordt voornamelijk veroorzaakt door zonnebrand, en dit weer is zo extreem dat ik bang ben dat zonnebrand zal toenemen en later ook de incidentie van melanoma."

 

Volgens gegevens van Cancer Research UK is het sterftecijfer voor huidkanker onder mannen in het VK sinds de jaren zeventig meer dan verdrievoudigd , en ook onder vrouwen is een stijging vastgesteld. Er wordt gedacht dat de stijging te wijten kan zijn aan een aantal factoren, waaronder een grotere blootstelling aan de zon als gevolg van pakketvakanties, waarbij Michelle Mitchell, de chief executive van Cancer Research UK, waarschuwt dat slechts eens in de twee jaar zonnebrand het risico op huidkanker kan verdrievoudigen .

 

Prof Dann Mitchell, een expert in klimaatwetenschap aan de Universiteit van Bristol, merkte op dat de relatie tussen warmer weer en gezondheid indirect kan zijn.

 

"Een van de duidelijkste signalen van klimaatverandering zijn hogere temperaturen, niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door", zei hij. "Deze verschuiving in temperaturen verschuift ook gedragspatronen, en mensen in het VK hebben de neiging om meer naar buiten te gaan als de temperaturen warm zijn. Dit leidt tot meer blootstelling aan zonlicht gedurende het hele jaar, en cruciaal meer blootstelling aan het UV-gedeelte van dat zonlicht, een bekende risicofactor voor huidkanker.”

 

Mitchell voegde eraan toe dat de gevolgen voor de gezondheid van de klimaatcrisis op de lange termijn niet genoeg werden besproken.

 

"Dit komt omdat we niet kunnen zeggen dat een specifieke hittegolf een specifieke kanker heeft veroorzaakt. Integendeel, we koppelen het verhoogde risico op kanker aan de integratie van veel warmere dagen, waarbij deze warmere dagen waarschijnlijker worden gemaakt door door de mens veroorzaakte klimaatverandering, "zei hij, eraan toevoegend dat er meer onderzoek in het gebied nodig was.

 

Karis Betts, senior gezondheidsinformatiemanager bij Cancer Research UK, zei dat het te vroeg was om de impact van de recente hittegolven op gevallen van huidkanker te kennen, aangezien kanker gewoonlijk vele jaren duurt om zich te ontwikkelen.

 

Maar ze voegde eraan toe: “Het is belangrijk om te onthouden dat het de ultraviolette stralen van de zon zijn in plaats van de hitte die zonnebrand en huidkanker veroorzaken. De zon kan hier in het VK van half maart tot half oktober sterk genoeg zijn om te branden, of het nu een hittegolf is of niet."

 

Danson zei dat er een aantal stappen zijn die kunnen worden genomen om blootstelling aan de zon te verminderen en zonnebrand te voorkomen, waaronder volledig uit de zon blijven van 11.00 uur tot 15.00 uur, in de schaduw zitten, zich bedekken met shirts en hoeden, en het dragen en opnieuw aanbrengen van zonnebrandcrème .

 

"Iedereen die zich zorgen maakt over een nieuwe of veranderende moedervlek, moet onmiddellijk advies inwinnen bij hun huisarts, aangezien een vroege diagnose erg belangrijk is en we behandelingen beschikbaar hebben", zei ze.

 

 

Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.