“Hij zal altijd zijn plekje hebben op de Grote Markt”: Marktshop-uitbater Wim Maes (57) overleden.

16-11-2020 17:50Auteur: Joris Vergauwen - hln.be/sint-niklaasWim Maes (rechts op de foto) zette zich met zijn wielervrienden van 1K Cycling Support jarenlang in voor 'Kom op tegen Kanker'. Die ziekte is hem nu zelf fataal geworden.

Wim Maes (rechts op de foto) zette zich met zijn wielervrienden van 1K Cycling Support jarenlang in voor 'Kom op tegen Kanker'. Die ziekte is hem nu zelf fataal geworden. 

Foto: JVS (archieffoto).
Sint-Niklaas: Wim Maes, de bekende en aimabele uitbater van de krantenwinkel op de Grote Markt van Sint-Niklaas, is op 57-jarige leeftijd overleden. Pas eind oktober sloot hij zijn Marktshop. Bij Wim Maes, die zich jarenlang inzette voor 'Kom op tegen Kanker', werd vorig jaar een hersentumor vastgesteld.


Het overlijden van Wim Maes zorgt voor een schok in Sint-Niklaas. Pas op 31 oktober sloot hij zijn Marktshop, nog geen drie weken geleden dus. Zijn overlijden komt onverwacht snel. Wim Maes overleed in het ziekenhuis van Dendermonde op amper 57-jarige leeftijd.


Wim Maes was een bekende Sint-Niklazenaar, maar vooral een heel geliefde man. Hij was altijd in voor een grapje, stond bekend om zijn aimabele en goedlachse aanpak.


Al van 1990 was Wim Maes zo goed als dagelijks aanwezig op de Grote Markt van Sint-Niklaas. Hij begon in 1990 als weekendhulpje in het toenmalige benzinestation op de Grote Markt en promoveerde in 1995 tot uitbater. Dat bleef hij tot 2002, tot de milieuvoorschriften te streng werden. De zaak verderzetten, was niet meer realistisch. Hij startte datzelfde jaar een krantenwinkel op de Grote Markt, de 'Marktshop', waar hij achttien jaar lang bijna onafgebroken én met een grote glimlach te vinden was.


Wim Maes nam immers zelden een dag verlof, de eerste zeven jaar zelfs niet één dag. Pas in 2011 sloot de Marktshop een eerste keer een hele week. Die week kwamen klanten door het raam gluren om te zien wat er aan de hand was. "Ze zijn het niet gewoon dat de winkel dicht is. En dan nog wel een hele week. Dat is nog nooit gebeurd", lachtte Wim Maes toen. "Ik was eigenlijk bang om een week te sluiten. Dat doet heel raar. Buiten Kerstmis en Nieuwjaar ga ik in de toekomst nooit meer dicht!"


In 2010 werd Wim Maes ook een radiostem, toen hij op vrijdagochtend op Radio 2 Oost-Vlaanderen zijn kijk op de actualiteit mocht geven, iets wat hij heel graag deed.


Kom op tegen kanker:

Zijn goed hart toonde hij ook, met zijn wielervrienden van 1K Cycling Support, ten voordele van 'Kom op tegen Kanker'. "Ik heb niemand verloren aan kanker, ik wil dit gewoon doen omdat ik in de mogelijkheid ben om te helpen. Ik heb de kracht om iets te doen, in tegenstelling tot de patiënten en hun familieleden", vertelde hij enkele jaren geleden. Al sinds 2010 organiseerde 1K Cycling Support benefietavonden en inzamelacties, zoals op de kerstmarkt. Ze zorgden met 'IJsjes & Co' voor een ijs- en snackkar op de oncologische afdeling van AZ Nikolaas. "Dat helpt kankerpatiënten, die vaak moeite hebben met eten, om toch energie- en eiwitrijke voeding binnen te krijgen", vertelde Wim Maes.


Het noodlot sloeg uiteindelijk bij hem toe. Vorig jaar werd een zware hersentumor vastgesteld. Wim zelf hoopte nog zolang mogelijk te kunnen leven, zijn glimlacht te kunnen tonen. Die zal nu veel sneller dan verwacht heel erg gemist worden in Sint-Niklaas. Zo blijkt ook uit de vele reacties intussen op de sociale media. "Op de Grote Markt zal jij altijd jouw plekje hebben, Wim", klinkt het. "We wisten dat deze dag ging komen, maar hadden gehoopt dat die nog lang zou uitblijven. Jouw lach, je zotte opmerkingen, jouw luisterend oor. We gaan je missen."Wim Maes in zijn krantenwinkel vijf jaar geleden, na de aanslag op Charlie Hebdo. 

Wim Maes in zijn krantenwinkel vijf jaar geleden, na de aanslag op Charlie Hebdo.

Foto: JVS (archieffoto).
Bron: www.hln.be