Hoe beïnvloeden chemo en bestraling het immuunsysteem?

14-12-2021 17:07Auteur:  Adrienne Dellwo - verywellhealth.com
Chemotherapie en bestraling zijn twee van de meest voorkomende en effectieve behandelingen voor kanker, maar ze kunnen uw immuunsysteem maanden na de behandeling verzwakken. Dat maakt je kwetsbaar voor ziekte en infectie. 


Dit artikel gaat over veranderingen in het immuunsysteem na chemo en bestraling, de risico's van deze behandelingen, wat te doen met de effecten van de behandeling en wanneer medische hulp te zoeken.


Hoe beïnvloedt de behandeling van kanker het immuunsysteem?


Chemotherapie (chemo) en bestralingstherapie (ook wel radiotherapie genoemd) doden kankercellen. Het probleem is dat ze ook snel delende gezonde cellen doden.


Elke behandeling heeft zijn eigen effecten. Wanneer de twee behandelingen worden gecombineerd, wat gebruikelijk is, kunt u bijwerkingen van beide krijgen.


Chemotherapie:


Chemotherapie is een systemische behandeling, wat betekent dat het uw hele lichaam aantast. Veel soorten chemo worden gegeven als injecties of infusies. Het kan ook via de mond worden toegediend, in pilvorm.


Kankercellen groeien en delen snel. Chemo is ontworpen om snelgroeiende cellen zoals kanker aan te pakken.


Het kan de ene snelgroeiende cel echter niet van de andere onderscheiden. Dat betekent dat het veel soorten cellen in je lichaam doodt.


Dat omvat beenmergcellen Een van hun taken is het produceren van witte bloedcellen voor het immuunsysteem. Witte bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het aanvallen en doden van virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Maar wanneer chemo beenmergcellen doodt, heeft uw immuunsysteem niet genoeg witte bloedcellen om infecties te bestrijden.


Het meest voorkomende chemo-gerelateerde probleem is neutropenieDit is een afname van neutrofielen (witte bloedcellen), die belangrijk zijn voor de immuniteit.


Lees meer:


Wat gebeurt er tijdens chemo?samenvatten:


Chemotherapie doodt snelgroeiende cellen, waaronder kanker- en beenmergcellen. Schade aan het beenmerg betekent dat het geen ziektebestrijdende immuunsysteemcellen kan produceren. Een laag aantal witte bloedcellen (neutropenie) kan het gevolg zijn.
straling:


Bestraling werkt anders dan chemo. Het stelt uw cellen bloot aan hoge doses straling (hoogenergetische stralen) die hun DNA (genetisch materiaal) beschadigen.


Dit betekent dat cellen ofwel afsterven of niet kunnen delen, en dat is hoe cellen zich voortplanten. Dit krimpt tumoren of vertraagt ​​hun groei.


Net als bij chemo worden ook gezonde cellen beschadigd door straling. Maar straling heeft mogelijk minder schadelijk effect op het immuunsysteem in het algemeen. Dat komt omdat straling niet systemisch is. Het is eerder gericht op uw tumor.


Vaak moet straling echter door gebieden met gezonde cellen reizen om bij de tumor te komen, dus ofwel die cellen of cellen in de buurt van de tumor kunnen worden aangetast.


gemetastaseerde ziekte:


Wanneer kanker zich verspreidt, metastase of gemetastaseerde ziekte genoemd , kan het hele lichaam bestraling nodig hebben. Dit veroorzaakt een vermindering van het vermogen van het immuunsysteem om infecties te bestrijden, genaamd immunosuppressie, veel meer zoals dat van chemotherapie.


Afhankelijk van waar de te behandelen tumor zich in het lichaam bevindt, kan straling uw immuunsysteem direct beschadigen. Het kan ook andere aandoeningen veroorzaken die het immuunsysteem schaden.


Bestraling nabij de onderarm kan bijvoorbeeld de lymfeklieren beschadigen , die deel uitmaken van het immuunsysteem. De schade kan leiden tot een verhoogd risico op infectie in de arm.


samenvatten:


Straling beschadigt cellulair DNA. Dit doodt kanker, maar kan de cellen van het immuunsysteem aantasten. De effecten zijn meestal milder dan bij chemo maar ook minder voorspelbaar. Schade aan het immuunsysteem kan direct zijn of worden veroorzaakt door complicaties van bestraling.

Hoe sterk is uw immuunsysteem na de behandeling van kanker?


Na chemo en bestraling kan je immuunsysteem enkele maanden onderdrukt blijven. 


Uit een onderzoek onder mensen die chemo hadden gekregen voor borstkanker, bleek dat het immuunsysteem vaak negen maanden of langer nodig had om volledig te herstellen. Verschillende soorten cellen van het immuunsysteem waren uitgeput.


Bij mensen die rookten, waren sommige immuuncellen na negen maanden pas op 50% van het normale niveau. Dat is vergeleken met een percentage van 80% bij niet-rokers.


Onderzoekers zeggen dat de schade aan het immuunsysteem je kwetsbaar kan maken voor sommige ziekten, zelfs als je bent gevaccineerd. Deze omvatten tetanus (een bacteriële infectie) en longontsteking (verbuiging die een ontsteking van de longblaasjes veroorzaakt)


Specifieke chemodrugs hebben verschillende effecten. In de studie kregen mensen het medicijn anthracycline (een type chemotherapie dat een antibioticum is) tegen het einde van de onderzoeksperiode een normale immuunfunctie had. Degenen die anthracycline plus taxaan namen ,een meer traditioneel chemomedicijn, herstelde veel langzamer. 


Hoewel nieuw onderzoek verhelderend is geweest, moet er nog veel worden geleerd over de specifieke effecten van kankerbehandelingen op het immuunsysteem. 


samenvatten:


Het kan maanden duren voordat het immuunsysteem zich herstelt na chemo en bestraling. De specifieke medicatie(s) kunnen een verschil maken in hersteltijd. Rokers hebben de neiging om langzamer te herstellen.


Manieren om uw immuunsysteem te ondersteunen na chemotherapie en radiotherapie:


Na chemo en/of bestraling is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen infectie. U kunt dit doen door: 


 • Elk jaar een griepprik halen
 • Een COVID-19-vaccinatie halen
 • Het volgen van COVID-19-preventiestrategieën, zelfs als u bent gevaccineerd (een masker dragen, handen wassen, ontsmetten, sociale afstand nemen en zieke mensen en menigten vermijden)
 • Genoeg slaap krijgen
 • Gezond eten
 • Ongepasteuriseerde zuivel vermijden, vlees goed koken, producten grondig wassen
 • Vermijden van dierlijk afval, zoals het schoonmaken van een kattenbak of het opruimen van hondenpoep, of daarmee verontreinigde grond
 • Luiers niet verschonen
 • Zo actief mogelijk blijven
 • Je stress beheersen
 • Snij- en schaafwonden op de juiste manier behandelenVraag uw zorgteam ook of u baat zou hebben bij medicijnen om uw aantal witte bloedcellen te verhogen.Comorbiditeiten beheren:


Als u andere medische aandoeningen (comorbiditeiten) heeft, zorg er dan voor dat u deze goed onder controle heeft tijdens en na de kankerbehandeling.


Wanneer professionele behandeling zoeken?


Het is belangrijk om meteen behandeld te worden voor ziekte of infectie. Symptomen om op te letten zijn onder andere:


 • Koorts en koude rillingen/zweet
 • braken
 • Diarree
 • Keelpijn
 • Hoesten
 • Verstopte neus
 • Pijn, roodheid, zwelling en warmte overal in uw lichaamAls u voor behandeling naar de spoedeisende hulp of de eerste hulp gaat, moet u het personeel vertellen dat u kanker heeft gehad en wat voor soort behandelingen u heeft ondergaan. Dit zal hen helpen de ernst van de situatie te begrijpen.Blijvende bijwerkingen:


Gezonde cellen die door chemotherapie zijn beschadigd, genezen over het algemeen goed zodra de behandeling is beëindigd. Een uitzondering vormen zenuwcellen in je handen en voeten. Ze kunnen blijvende schade hebben die leidt tot een pijnlijke aandoening die perifere neuropathie wordt genoemd Overzicht:


Chemotherapie doodt snelgroeiende cellen, waaronder veel gezonde cellen, samen met kankercellen. Beenmergcellen zijn vaak beschadigd en kunnen geen witte bloedcellen aanmaken. Dit belemmert je immuunsysteem.


Straling beschadigt het genetisch materiaal van cellen. Dit doodt zowel kankercellen als cellen van het immuunsysteem. De effecten zijn meestal minder dan bij chemo. Straling kan het immuunsysteem direct beschadigen of kan andere aandoeningen veroorzaken die uw immuniteit aantasten. Veel hiervan hangt af van waar de kanker zich bevindt.


Uw immuunsysteem kan maanden nodig hebben om te herstellen na chemo en bestraling. Zorg ervoor dat u stappen onderneemt om uzelf tegen infectie te beschermen. Als u symptomen van een infectie opmerkt, roep dan onmiddellijk medische hulp in.Dit Artikel is vertaalt uit het Engels.

Bron: www.verywellhealth.com