Hoe gevaarlijk is die e-sigaret nu echt? Zes vragen beantwoord.

23-11-2019 20:18


Auteur: Olaf Heyblom - ad.nl/binnenlandGetty Images.

In Amerika vielen in één week tijd vijf doden door elektronisch roken.


Hoe kan dat?


Is de Nederlandse e-sigaret net zo gevaarlijk?


Zes vragen:


Wat is er in Amerika gebeurd?

In Amerika zijn inmiddels 47 mensen overleden aan de gevolgen van elektronisch roken. Het totale aantal mensen met longklachten in het land staat op 2290. Grote zorgen dus over de gezondheidsrisico's van e-sigaretten. Extra smaakjes, naast tabak, toegevoegd aan de e-sigaret worden daarom al verboden in Amerika, terwijl supermarktgigant Walmart zelfs de complete verkoop van e-sigaretten in de ban deed.


Ook in Nederland zijn er toenemende zorgen over de e-sigaret. In Nederland zijn al minimaal acht mensen bij de longarts terechtgekomen na gebruik van een e-sigaret, één zelfs op de intensive care.


Waarom zijn er mensen gestorven door elektronisch roken?

,,De doden in de VS worden hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een stofje in de psycho-actieve stof THC: vitamine E acetaat", vertelt Bastiaan Venhuis, senior wetenschapper van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). THC is de werkzame stof die in cannabis zit waardoor mensen high worden. E-rokers op zoek naar een high doen dan een een vloeistof met THC in hun e-smoker. Met alle, zelfs dodelijke, gevolgen van dien. 


Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC onderzocht mensen met longklachten na vapen, het elektronisch roken van een sigaret. Alle onderzochte patiënten in Amerika hadden vitamine E acetaat in hun longen. Er werden geen andere chemicaliën gevonden in de longen van de patiënten. ,,De signalen wijzen erop", stelt Venhuis. 


Pure THC-vloeistof is duur, wel 60 tot 80 dollar per gram. Vandaar dat dealers vitamine E acetaat toevoegen: het is namelijk een goede mengstof. 


Zijn dit normale e-sigaretten?

Nee, dit zijn illegale producten. THC-vloeistoffen zijn verboden en staan op lijst 1 van de Opiumwet. Dit komt niet voor in reguliere vloeistoffen en dat hoort er ook absoluut niet in. Het is dan ook in de legale handel niet verkrijgbaar. Op internet zijn er wel sites te vinden waarop je de illegale vloeistof kan bestellen. ,,Doe dit niet", stelt Venhuis. ,,Wij raden elke vorm van roken af. Mocht je toch willen roken, nuttig dan reguliere producen en ga vooral niet zelf mengen." 


Is de e-sigaret in Nederland nou direct dodelijk?

Als je de e-sigaret gebruikt zoals 'ie bedoeld is - dus zonder illegale vloeistoffen of eigen mengsel - zul je niet direct overlijden. ,,De Amerikaanse gevallen van longklachten zijn klinisch anders dan de Nederlandse, hoewel er nog wel een en ander onduidelijk is", stelt Venhuis. De mensen met longklachten in Nederland zijn niet gelinkt aan vitamine E acetaat. Ga vooral niet zelf mengen

Bastiaan Venhuis, RIVM.Wat zijn dan wél de gevolgen voor de gezondheid?

Dat de elektronische roker in Nederland niet meteen neervalt wil absoluut niet zeggen dat er geen gezondheidsrisico's vastzitten aan vapen. Elektronisch roken geeft, volgens het RIVM, een verhoogde kans op kanker en het kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen en hartkloppingen. Er zitten veel schadelijke stoffen in de e-sigaret, waaronder metalen. In de meeste e-sigaretten zit ook het zeer verslavende nicotine. 


Alliantie Nederland Rookvrij streeft naar een rookvrije generatie en stelt dat elke vorm van roken slecht is: ,,Wij stellen wat dat betreft de e-sigaret gelijk aan de reguliere sigaret: het is allebei niet goed", vertelt woordvoerder Herman Vijlbrief.


Wat doet de overheid?

Er is nog wel een en ander onduidelijk over de effecten van vapen. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Paul Blokhuis, laat dit onderzoeken. Verder zijn in navolging van Amerika ook veel landen in Europa bezig om de e-sigaret met extra smaakjes te verbieden. 


Veel rokers beschouwen het gebruik van de e-sigaret als minder schadelijk dan het roken van een 'normale' sigaret, maar de artsen willen ze nu totaal uitbannen. We spraken met Leon van den Toorn, Voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose en zelf ook longarts, in de Ochtend Show to go.

 


Bron: www.ad.nl