Hoe onderzoek alvleesklierkanker van Feyenoordarts Casper van Eijck moet helpen in strijd tegen corona.

24-04-2020 18:08


Auteur: Redactie ad.nl/rotterdamCasper van Eijck is het gezicht van de campagne om geld op te halen naar het onderzoek van alvleesklierkanker. Het apparaat dat daarvoor is gekocht wordt nu ook ingezet in onderzoek naar het coronavirus. 

Casper van Eijck is het gezicht van de campagne om geld op te halen naar het onderzoek van alvleesklierkanker. Het apparaat dat daarvoor is gekocht wordt nu ook ingezet in onderzoek naar het coronavirus.

Pim Ras Fotografie.


De onderzoeksgroep van chirurg Casper van Eijck in het Erasmus MC duikt met de kennis over alvleesklierkanker nu ook op het coronavirus. De stichting Overleven met Alvleesklierkanker, bedenker van de campagne Support Casper, kocht voor het onderzoek naar immuno-virotherapie een voor Europa uniek apparaat, dat ook in het onderzoek naar het nieuwe virus een rol speelt.

Voor het onderzoek heeft de onderzoeksgroep van Van Eijck, ook bekend als de arts van Feyenoord, 50.000 euro gekregen. Met het apparaat dat witte bloedcellen kan bestuderen, wordt het immuunsysteem van coronapatiënten in de gaten gehouden.


Bloed:

Bij coronapatiënten die in het Erasmus MC terecht komen, wordt straks bloed afgenomen op het moment dat ze worden opgenomen. Ook wordt er bloed afgenomen als de conditie van de patiënt verslechtert of verbetert. De witte bloedcellen worden vervolgens geanalyseerd door het apparaat.


,,We hopen te ontdekken wat zich op die momenten afspeelt binnen het immuunsysteem. Enerzijds hopen we patronen te ontdekken die kunnen helpen bij het voorspellen van het verloop van de ziekte. Maar we hopen natuurlijk ook aanknopingspunten te vinden voor een mogelijke behandeling'', zegt Van Eijck op de website Amazing Erasmus MC.Misschien helpt het coronavi­rus wel bij het opruimen van kankercel­len en zien we over tien jaar een sterke daling van het aantal patiënten met kanker.Bekend is dat in het bloed van zieke coronapatiënten buitengewoon grote hoeveelheden cytokines te vinden zijn. Dit zijn stofjes die worden uitgescheiden door de cellen van het immuunsysteem. Dankzij de cytokines kunnen de cellen van het immuunsysteem onderling communiceren. Ze zijn bijvoorbeeld betrokken bij het activeren van de reactie van het lichaam bij ziektes.


Stroomversnellingen:

,,We weten nog niet hoe en waardoor die cytokines precies worden getriggerd'', zegt Van Eijck.


,,Wel weten we dat dit coronavirus verschillende stroomversnellingen van reacties in het lichaam activeert. En niet alleen van het immuunsysteem. We zien bijvoorbeeld dat veel patiënten met Covid-19 longembolieën ontwikkelen. Een aandoening die we ook vaak zien bij mensen met alvleesklierkanker."


Van Eijck hoopt op meer parallellen te stuiten tijdens de studie, die vooral zal worden uitgevoerd door collega's van de afdeling virologie en het laboratorium Tumor Immuno-Pathologie.


Alvleesklierkanker:

De studie naar alvleesklierkanker loopt overigens door. Hierbij worden virussen ontwikkeld als kankertherapie, waarbij de virussen het immuunsysteem zodanig kunnen 'programmeren' dat het tumorcellen opspoort en vernietigt. Ook ruimen de virussen zelf tumorcellen op.


,,Ik ben heel benieuwd wat dit coronavirus doet met kankercellen. Misschien helpt het coronavirus wel bij het opruimen van kankercellen en zien we over tien jaar een sterke daling van het aantal patiënten met kanker."
Bron: www.ad.nl