Hoegaardiers laten zich nog te weinig onderzoeken.

07-02-2020 19:05Auteur: Christian Hennuy - hln.be/in-de-buurt/hoegaardenBij de infosessie over de actie tegen kanker met dokter André Van Steen uiterst links.

Bij de infosessie over de actie tegen kanker met dokter André Van Steen uiterst links.

Foto: Christian Hennuy.
Hoegaarden In het gemeentehuis van Hoegaarden ging de actie voor Kankeropsporing van start, met een infosessie door dokter André Van Steen, radioloog emeritus, jarenlang verantwoordelijke Bevolkingsonderzoek Borstkanker voor de afdeling Leuven. De opkomst was helaas zeer gering.


Van 2 tot en met 9 maart komt de mammobiel terug naar Hoegaarden. Het Centrum voor Kankeropsporing heeft vrouwen  uitgenodigd tussen 50 en 69 jaar om zich gratis te laten onderzoeken op borstkanker.


"Hoegaardiers hebben een achterstand tegenover het Vlaamse gemiddelde wat onderzoeken betreft", zegt schepen van Volksgezondheid Hans Decoster (CD&V). "In 2018 bood zich 58,3 procent van de genodigden aan bij de mammobiel. Dit ligt onder het Vlaamse gemiddelde dat op 62,5 procent ligt. Het gaat wel in Hoegaarden in stijgende lijn. We zullen zien wat het dit jaar wordt bij de ondertussen volledig gedigitaliseerde mammobiel, waarbij de foto's direct ter beschikking zijn. Ons streefdoel is dat 75 procent van de doelgroep zich laat onderzoeken." In 2018 was er ook al baarmoederhalskankerpreventie, waarbij 61,7 procent van de doelgroep zich aanbood. Aan het laatste dikkedarmkankeronderzoek heeft 59,6 procent van de Hoegaardiers deelgenomen.
Bron: www.hln.be