‘Hoeveel geld willen we besteden om kanker de baas te worden?’

09-09-2021 17:11Auteur: Marinka Wagemans - wnl.tvDe gepensioneerde biomedisch geneticus René Bernards zit nog altijd in zijn kantoor in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis te puzzelen aan een oplossing voor kanker. Want belofte maakt schuld: in 2013 voorspelde hij dat 90 procent van alle kankersoorten binnen (ruim) tien jaar chronisch konden worden.


Negen van de tien patiënten zullen volgens hem de ziekte in de toekomst overleven, zo zei de onderzoeker. "Dat brengt ons weer tot de interessante vraag: is de laatste tien procent dan heel moeilijk, omdat dat de lastigste gevallen zijn?", zegt hij in de achtste aflevering van de WNL-podcast Oorlog in je Lichaam. "Of kun je als je negen van de tien kankergevallen snapt die laatste tien procent ook oplossen?"


"Als je het vergelijkt met een legpuzzel leg je de laatste tien stukjes er heel snel in, terwijl de eerste tien heel moeilijk zijn", vergelijkt Bernards. "Dus als we die analogie gebruiken, zou de laatste tien procent van het oplossen van die kankergevallen makkelijker moeten zijn." Experts verschillen hierover van mening. "Maar ik ben optimistisch van aard, dus ik denk dat die laatste tien procent best wel te doen is als je al 90 procent snapt."


'Hoeveel geld willen we besteden om kanker de baas te worden?'


Maar om überhaupt zo ver te komen is er wel geld voor onderzoek en nieuwe geneesmiddelen nodig. "Er zijn heel veel problemen in de samenleving die we zouden kunnen oplossen als we meer geld hadden", zegt Bernards. "De vraag is altijd: hoe veel geld ben je bereid om uit te geven voor een bepaald probleem? Kanker is doodsoorzaak nummer 1 aan het worden, dus hoeveel geld willen wij als samenleving besteden om kanker de baas te worden?"


Meer geld betekent meer onderzoek en dus een snellere vooruitgang. "Maar we hebben ook ooit in Nederland met elkaar besloten hoe veel geld een levensjaar van een mens waard is, ook al hebben we dat nooit hard uitgesproken", aldus Bernards. "Een jaar in goede gezondheid mag ergens in de buurt van 80.000 euro kosten, zo blijkt uit een advies dat gegeven werd aan de Gezondheidsraad."


Maar we hebben geneesmiddelen die veel duurder zijn dan dat, zegt de biomedisch geneticus. "Als we die grens daar moeten trekken betekent dat dat we sommige middelen niet meer mogen gebruiken. Het aantal dure middelen wordt steeds groter. Elk nieuw geneesmiddel in de oncologie kost bijna 100.000 euro per jaar of meer."


Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen heeft een tweede seizoen gemaakt van de podcastserie 'Oorlog in je Lichaam' voor WNL. Een ontroerende, maar ook optimistische 8-delige serie over de ziekte kanker. We horen hoe het nu gaat met zijn vrouw Sigrid die vorig jaar het bericht kreeg dat ze uitgezaaide borstkanker heeft. Ook spreekt hij met presentator Ruud de Wild over zijn darmkanker en de gevolgen daarvan voor zijn leven. En Melissen gaat onder meer langs bij omwonenden van fabrieken en snelwegen die bang zijn dat ze kankerverwekkende lucht inademen. Artsen en onderzoekers plaatsen de verhalen in perspectief.
Bron: www.wnl.tv