Honden kunnen kanker in bloed ruiken.

14-04-2019 16:28Foto: Getty Images.

Medisch: Honden kunnen kanker in het bloed van mensen detecteren dankzij hun reukzin met 97 procent nauwkeurigheid. Dat blijkt uit een onderzoek van BioScentDx. De onderzoekers hopen met deze resultaten nieuwe vormen van kankerscreening te ontwikkelen.


"Hoewel er nog geen genezing tegen kanker bestaat, is de kans op overleven groter als je er snel bij bent", zegt Heather Junqueira, die het onderzoek leidde. "Een zeer nauwkeurige test die kanker opspoort kan ervoor zorgen dat duizenden levens gered worden en dat er een andere behandeling van de ziekte komt."


Voor het onderzoek trainde het team vier beagles op het ruiken van verschillen tussen normale bloedstalen en bloedstalen van longkankerpatiënten. Het onderzoeksteam slaagde erin om drie van de vier honden effectief op te leiden, waardoor zij met 97 procent nauwkeurigheid het verschil tussen een normale en een besmette bloedstaal kunnen ruiken.


"Dit werk is belangrijk omdat het de deuren naar verder onderzoek opent, dat nieuwe middelen kan ontwikkelen om kanker op te sporen. Enerzijds kunnen honden nu gebruikt worden bij het screenen naar kanker, maar anderzijds kan onderzocht worden welke biologische samenstellingen de honden ruiken bij de kankerpatiënten, om op basis daarvan een kankertest te ontwikkelen", aldus Junquiera.
Bron: www.hln.be/wetenschap-planeet