Honderden deelnemers bij goededoelentocht JB Walk of Life.

03-02-2020 18:53


Auteur: Martijn Schraven - ad.nl/etten-leur 

Meer dan vierhonderd mensen deden mee aan de JB Walk of Life in Etten-Leur. De organisatie besluit later of er een vervolg komt.

Foto: SW4D/Stefan Kemper.

ETTEN-LEUR- De JB Walk of Life, een bijzondere wandeltocht door het buitengebied van Etten-Leur, werd zondag een nog groter succes dan de organisatie op voorhand had durven denken.

Met een stuk of honderd deelnemers zouden ze de tocht zelf als geslaagd beschouwen. Woorden van soortgelijke strekking spraken de organisatoren van de herinnerings- en sponsorloop tegen elkaar uit, voorafgaand aan het evenement. 

Het zouden er zelfs 430 worden. Vijftien van hen legden de langste afstand rennend af, de rest wandelde. Elke deelnemer was vrij om zelf te bepalen hoeveel inschrijfgeld hij of zij wilde betalen. Aan het einde van de dag bleek er bijna 4000 euro opgehaald, wat ten goed zal komen aan KWF Kankerbestrijding.


De naamgever: Jan Bakx:

In 2016 overleed Achilles-trainer Jan Bakx aan de gevolgen van kanker. De werkgroep Avondvierdaagse van atletiekvereniging Achilles besloten in zijn naam (vandaar de initialen JB) een gedenk- en sponsorloop te organiseren. De route, variërend van 7 tot 30 kilometer, verliet letterlijk de geijkte paden en voerde over grasland, langs sloten en over akkers. Steeds komt iemand voor de keuze te staan: wil ik nog doorgaan?

Hans Wierema, JB Walk of Life.Een achttal knooppunten boden wandelaars de optie om terug te keren naar de atletiekvereniging, of een extra lus te maken. ,,Dat is symbolisch", legt Hans Wierema namens de organisatie uit. ,,Het staat voor het proces dat iemand met kanker meemaakt. Elke keer komt iemand voor de keuze te staan: moet ik nog doorgaan? Wil ik deze therapie nog aangaan?"


Pleisterplaatsen voor rust:

Zorgboerderijen Bollendonk en Bremberg waren in de route opgenomen als pleisterplaats, waar de lopers even zouden kunnen rusten en naar het toilet kunnen gaan. Op beide plekken besloten de mensen achter de zorgboerderij spontaan om te zorgen voor koffie en thee.


Of de JB Walk of Life volgend jaar een vervolg krijgt, wordt de komende tijd besloten. ,,We gaan uiteraard evalueren", zegt Wierema. ,,We hebben afspraken gemaakt met het waterschap en verschillende agrariërs, uitgaande van honderd deelnemers. We hebben geen idee hoe zij het vonden dat er ineens vierhonderd mensen over hun grondgebied liepen." 


Hij voegt hieraan toe dat de eerste reacties erg positief zijn.
Bron: www.ad.nl