Hooge Mierdse Inge zet zich in voor KWF en heeft nu zelf kanker.

19-04-2022 18:35

 

 

Auteur: Nelly Hamers - ed.nl/kempen

 

 

Inge van Raak zet zich in voor de kankerbestrijding. Nu heeft ze zelf kanker en weet ze zich omringd door vrienden die de actie zullen voortzetten voor haar. 

Foto: DCI Media.

 
 
 
 
 
Sinds vorig jaar de diagnose borstkanker werd gesteld, zit zij geen dag zonder bloemen, medelevende kaartjes en appjes. ,,Hoe bizar”, zegt Inge ,,dat juist op dit moment mij dit treft, juist nu wij ons inzetten voor de KWF  Bike-Challenge die dit weekend gehouden wordt.”
 
Inge doelt op de laatste stop, zaterdag bij haar op de boerderij als de fietsers en hardlopers van Maastricht af komen. ,,In mijn boerderijwinkel kwam ik in contact met Willem van Abeelen van de organisatie. De eerste keer in 2019 was de stop aan het eind van de straat bij oom en tante. Voor de tweede editie vindt men deze plek geschikter. Meer ruimte. In goed overleg is besloten om de stop hier te houden.” Inge en haar man Johnny hadden er zin in.

Midden in de volle voorbereidingen sloeg het noodlot toe. ,,Ik ontdekte een knobbeltje in mijn borst en zat gelijk in de molen. Heel raar om het tegen de mensen te moeten zeggen. Daags na Kerst had ik de eerste chemo. Ik heb er nog een aantal te gaan, daarna een operatie en bestraling. Het ergst vind ik het voor mijn (schoon)ouders dat hun dochter kanker heeft. Ons gezin draait wel door. De kinderen hebben hun verzet.”

 

Om de Vrijthof-Vrijthof happening (van Maastricht naar Hilvarenbeek) op zaterdag door te laten gaan springen familie, vrienden en vriendinnen bij. Zij staan al maanden klaar voor Inge om te chauffeuren, koken en extra steun te bieden. Zo nu ook met de voorbereidingen voor de laatste stop voor de finish. Er wordt zelfs een tandje bijgezet. Wat begon met een tafel met bananen is uitgegroeid tot een evenement.
 
 

Ik was een bezige bij en een vliegende kiep en nu heb ik geen andere keuze dan rustig aan te doen.

 

 

Een tribune wordt gebouwd, een cabaretachtige muziekgroep treedt op en eten en drinken is er in overvloed, alles voor het goede doel om het onderzoek naar kanker te steunen. Ruim duizend mountainbikers en een dertigtal lopers passeren zaterdag tussen 13 en 18 uur de Luther 23 in Hooge Mierde, waaronder ook Johnny en zoon Ties. ,,Het gaat heel gezellig worden”, weet Inge zeker.

Zij vindt dat borstonderzoek vanaf dertig jaar moet gebeuren. ,,Als je ziet hoeveel jonge vrouwen voor hun vijftigste al borstkanker krijgen. Ik was een bezige bij en een vliegende kiep en nu heb ik geen andere keuze dan rustig aan te doen. Al mijn energie gaat op aan het doorstaan van het proces.”

 

De strijd is zwaar voor Inge. Ook voor de Vrijthof-Vrijthof deelnemers zal de tocht zwaar zijn. Na 155 kilometer is voor hen het leed geleden en de strijd gestreden. Voor Inge is het leed en de strijd niet in kilometers uit te drukken.
 
 
 
 
 
 
Bron: www.ed.nl