Hoogeveense heeft zeldzame vorm van borstkanker; vriendin start hulpactie.

30-12-2019 18:57            

Inspiratiedag borstkankerpatiënten in Sint Nyk                                        

Foto: Marijana1/Pixabay.

Hoogeveen - Een Hoogeveense moeder met kinderen van 2, 10, 15, 16 en 18 jaar is ernstig ziek. Ze heeft borstkanker met uitzaaiingen in de lymfen en tumoren in de hersenen. De familie kan de kosten niet meer bolwerken en daarom is haar vriendin Johanna ten Kate een hulpactie gestart. En met succes. Innmiddels het benodigde bedrag, 5500 euro, al grotendeels binnen.


,,Het begon allemaal in 2018", start Johanna het medische relaas van haar vriendin. "Ze dacht een ontsteking te hebben in haar borst. Na twee antibioticakuren werd ze door gestuurd naar het ziekenhuis voor een biopsie. De uitslag was niet goed. Ze bleek borstkanker te hebben. Niet een normale vorm, maar een zeldzame vorm."Agressieve vorm:

Inflammatoir mammacarcinoom of ontstekingsborstkanker is een zeldzame vorm van borstkanker. Deze komt met name voor bij relatief jonge vrouwen. De prognose is minder goed dan bij andere vormen van borstkanker. Ook omdat de diagnose vaak later wordt gesteld, door onbekendheid met de ziekte. ,,De kanker bleek ook in haar lymfeklieren te zitten. Toch had ze hoop. De artsen hebben haar borst geamputeerd en ze kreeg twee soorten chemokuren. Ook kreeg ze diverse bestralingen."Verzachting van pijn:

Door de chemo kwamen er veel extra ziektekosten bij. Reiskosten, aangepaste voeding, een pruik en pijnbestrijding met CBD/THC-olie. De oliekuur sloeg goed aan, aldus Johanna. ,,Het verzachtte de pijn. De familie heeft geld hiervoor gespaard en de meiden van 15, 16 en 18 jaar droegen het geld van hun bijbaantjes af. Maar de kosten werden zo hoog dat ze helaas moest stoppen met de CBD/THC-olie. Bovendien bleven er rekeningen liggen die niet betaald kunnen worden." Nadat ze drie weken gestopt was, kreeg de Hoogeveense een zware epileptische aanval en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. "Ze bleek meerdere tumoren in haar hoofd te hebben. Na deze diagnose is direct gestart met bestraling van haar hersenen en is de familie de kuur met de olie weer begonnen."Nog een tegenslag:

Onlangs kreeg de Hoogeveense weer een klap te verwerken. Ze heeft ook uitzaaiingen in haar longen. ,,De CBD/THC-kuur wil ze heel graag doen maar er komt financieel niet genoeg binnen om het te kunnen betalen. Er moeten medicijnen uit Amerika komen om de olie zelf te maken. Dit kost 100 euro per dag", legt Johanna uit. "Ook haar man zit momenteel in de ziektewet. Laten we met zijn allen een kleine bijdrage doen om het dragelijker te maken. Mijn vriendin heeft zoveel baat bij de kuren en het verlicht enorm de pijn."


Doneren kan hier.
Bron: www.hoogeveenschecourant.nl