Horizonscan dure geneesmiddelen.

01-07-2022 14:24

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot in 2024 komen weer veel dure geneesmiddelen beschikbaar voor mensen met kanker. Onder andere middelen tegen multipel myeloom, maar ook tegen longkanker en borstkanker.

 

Het valt op dat weinig nieuwe geneesmiddelen worden geregistreerd tegen dementie, psychische aandoeningen en COVID-19. Dat blijkt uit de tiende publicatie van de Horizonscan Geneesmiddelen die door het Zorginstituut wordt opgesteld.

 

De Horizonscan biedt sinds 2017 een overzicht van nieuwe geneesmiddelen die ‘op de markt’ worden verwacht. De Horizonscan startte 5 jaar geleden als een overzicht om te kunnen bepalen welke geneesmiddelen in de sluis opgenomen moeten worden. De sluis zorgt ervoor dat dure geneesmiddelen eerst goed worden beoordeeld voordat ze in het verzekerde pakket worden opgenomen. Er kan dan over de prijs worden onderhandeld. De Horizonscan brengt ook in kaart welke geneesmiddelen de komende jaren uit patent gaan, maar ook welke geneesmiddelen voor nieuwe indicaties worden gebruikt.  

 

 

Meer lezen hierover?

 

Lees hier het artikel van Pauline Evers over wat er nodig is om nieuwe, dure, werkzame kankermedicatie tóch in het basispakket te krijgen.