Hospice Calando op Goeree verhuist en verbreedt.

08-10-2021 18:22Auteur: Hans Villerius - rd.nlHet huidige pand van hospice Calando in Dirksland. Calando verhuist naar Middelharnis en groeit van vijf naar twaalf zorgbedden. 

Beeld Google Streetview.

High care hospice Calando in Dirksland verhuist naar een nieuw te bouwen pand in Middelharnis.


De huidige huisvesting op Goeree-Overflakkee is niet alleen uit haar jasje gegroeid, maar voldoet na 23 jaar ook niet meer aan de eisen van deze tijd.


Ongeveer de helft van de patiënten die in Calando wordt opgenomen, komt van Goeree-Overflakkee. De andere helft woont op Voorne-Putten. Jaarlijks neemt Calando gemiddeld tachtig patiënten op. Sinds 2019 tot heden kon een zelfde hoeveelheid echter niet worden opgenomen. Dat komt onder andere doordat een regulier hospice qua huisvesting geen mogelijkheden biedt om patiënten met gedragsproblematiek te ontvangen. Het gaat dan voornamelijk om mensen met dementie.


Calando zegt er voor iedereen te willen zijn, dus ook voor mensen die niet in de reguliere hospices terecht kunnen. De uitgewerkte nieuwbouwplannen voorzien daarin. In plaats van de huidige vijf zorgbedden krijgt het nieuwe Calando er twaalf. Daarvan zijn er acht voor reguliere zorg en vier voor mensen die specifieke zorg nodig hebben.


Een fysieke scheiding in het gebouw maakt hospicezorg mogelijk voor beide doelgroepen. Intussen blijft door middel van schakelkamers het aantal bedden voor beide doelgroepen ook uitwisselbaar. Verder krijgt het gebouw een stiltecentrum en overnachtingsmogelijkheden voor familieleden van de bewoners. Het nieuwe Calando-terrein krijgt een parkachtige inrichting met natte en droge natuur. Het terrein zal gedeeltelijk worden opengesteld voor publiek.


Geen doorsnee:


"Vanaf het begin is Calando geen doorsnee hospice geweest, maar heeft het zich onderscheiden op het gebied van hoogwaardige palliatieve zorg", zegt algemeen directeur John Kremers van het hospice. "Calando blijft deze positie innemen. Door er straks ook voor specifieke doelgroepen te zijn, zetten we een belangrijke stap op het gebied van palliatieve zorg."
Bron: www.rd.nl