Hospice Dronten zoekt naar mogelijkheden heropening en zorg op 1,5 meter; hoe doe je dat ?

18-05-2020 19:32


Auteur: Hanne Koops - destentor.nl/dronten.Foto ter illustratie, het hospice in Dronten.

Foto ter illustratie, het hospice in Dronten.

Foto: Google Streetview.

Het hospice in Dronten neemt sinds de uitbraak van de coronacrisis geen nieuwe mensen meer op, net als in veel andere hospices is er sprake van een opnamestop. Het bestuur denkt nu samen met de vrijwilligers na over hoe ze straks wel weer gasten kan verzorgen. Maarten Vrolijk, voorzitter van het bestuur van Hospice Dronten, geeft uitleg.

Waarom hebben jullie besloten tot een opnamestop?

,,Halverwege maart, toen in het hele land maatregelen tegen het coronavirus werden genomen, hebben we uitgebreid overleg gehad met elkaar. Het besluit van een opnamestop neem je niet makkelijk, met een warm hart en een koel hoofd. Helaas hebben we moeten besluiten geen nieuwe gasten te verzorgen, tot er meer zekerheid is over het virus. Daarin speelde ook de veiligheid van onze vrijwilligers een rol, een groot deel ervan behoort tot een risicogroep. Een ander aspect was het tekort aan voldoende beschermingsmiddelen voor de vrijwilligers en verpleegkundigen. We konden niet anders.''


Geen makkelijk besluit. Zijn jullie in de tussenliggende tijd wel benaderd met de vraag of er plek is?

,,Dat is een aantal keer gebeurd, hoe vaak precies weet ik niet. Behalve de zorg in het hospice, is ook de hulp door vrijwilligers bij mensen thuis stopgezet. We hebben ook nagedacht of wij coronapatiënten konden opnemen, maar dat werd te ingewikkeld voor ons. Op de Veluwe is een 'coronahospice' ingericht dat mensen met corona verzorgt.''Hoe begeleid je mensen in hun laatste levensfase op anderhalf meter afstand?

Maarten Vrolijk, Hospice Dronten.Wanneer kunnen jullie weer mensen opnemen?

,,Ik hoop dat zeer binnenkort maar dat zal niet meer in de maand mei gebeuren. Eerder juni. We zijn nu hard aan het nadenken hoe we dat op een veilige manier kunnen doen. Want hoe begeleid je mensen in hun laatste levensfase op 1,5 meter afstand? Hoe lever dan je hospicezorg? Daarin is ook de veiligheid van de verplegers en vrijwilligers belangrijk. Zijn er genoeg beschermende materialen, ook voor langere tijd? Afstand houden van bezoek wil wel, maar een gast heeft aandacht en verzorging nodig.''


Zorgmedewerkers kunnen sinds kort getest worden bij klachten, vallen hospices daar ook onder?

,,Tot op heden niet. Koepelorganisatie Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) heeft daar op aangedrongen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De aandacht is de afgelopen tijd naar de intensive cares in ziekenhuizen gegaan. Inmiddels kunnen ook zorgmedewerkers getest worden, maar daar vallen vrijwilligers niet onder.'' Volgens Vrolijk moet er eerst nog een aantal vragen beantwoord worden voordat duidelijk is wanneer en op welke manier het hospice de opnamestop kan opheffen.


Het hospice in Dronten startte begin dit jaar met 107 vrijwilligers, zes daarvan zijn in de eerste vier maanden van dit jaar gestopt. Vanwege het coronavirus hebben 28 vrijwilligers aangegeven niet actief te kunnen of willen zijn in het hospice. 

 


Bron: www.destentor.nl