Hospice Het Riemkehuis houdt open huis.

07-09-2020 17:34            

Het Riemkehuis zoekt nieuwe vrijwilligers.                                        

Eigen Foto.


 
Steenwijk Hospice Het Riemkehuis houdt de gehele maand september 2020 open huis. Het hospice is geheel gerenoveerd. Ook is er een nieuw appartement bijgekomen.


Door de corona crisis wordt dit geen 'normale' of massale opening maar kan men op afspraak met maximaal drie personen een rondleiding krijgen (met in achtneming van de corona voorschriften).


Extra ruimte:

Met het nieuwe appartement dat nu klaar is voor gebruik, heeft Het Riemkehuis in het centrum van Steenwijk straks extra ruimte om mensen in de laatste levensfase te begeleiden. Dat is maar goed ook want de vraag naar hospices neemt de laatste tijd enorm toe.


Door de verbouw en de coronacrisis hebben heeft het Riemkehuis een tijdje minder gasten kunnen ontvangen. Nu alle kamers en de hal zijn opgeknapt en alles er weer fris uit ziet, willen de medewerkers het eindresultaat graag laten zien.


Drie ruime appartementen:

Met de Klaproos en de Vlinder en nu ook de Korenbloem heeft Het Riemkehuis nu drie ruime appartementen voor mensen die zijn uitbehandeld en door het ziekenhuis of huisarts zijn doorverwezen omdat zij niet thuis kunnen sterven. De kamers hebben een eigen keuken en badkamer en zijn van alle gemakken voorzien. Familie kan blijven slapen en ook eten koken als dat nodig is.  


Maar het zorglandschap verandert. "Hospices zijn steeds meer in trek, merken we de laatste jaren, we hebebn niet vaak meer een leeg bed. Afgelopen jaar moesten we regelmatig mensen teleurstellen. We zijn dan ook blij dat er nu een derde appartement bij is gekomen", meldt secretaris Gerry Teurlinckx.


Vrijwilligers:

Wel is het Riemkehuis dringend op zoek naar extra vrijwilligers, om bij een volledige bezetting van de drie plaatsen de gasten goed te kunnen blijven verzorgen.In het najaar op 26 en 27 oktober 2020 start een nieuwe basis cursus voor vrijwilligers.

De groep vrijwilligers vormt de kurk waarop Het Riemkehuis drijft. Momenteel zijn er ruim 40 vrijwilligers. Deze vrijwilligers willen van betekenis zijn voor mensen in de laatste levensfase. Elke vrijwilliger die zich aanmeldt krijgt een tweedaagse basiscursus aangeboden. Daarna volgt nog een aantal modulen vanuit Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Nederland (VPTZ). Een keer per maand komen alle vrijwilligers bij elkaar en wordt er geëvalueerd.


Daarbij komt ook regelmatig een spreker langs die vertelt bijvoorbeeld over hulpmiddelen bij de verzorging of palliatieve sedatie. Vanuit Zorggroep Oude en Nieuwe Land worden nog praktische handelingen uitgelegd zoals iemand lekker in de kussens leggen, uit bed helpen of naar het toilet gaan. Het is bijzonder dankbaar werk.
Meer informatie:

Tel. 06- 51 60 60 18

of via: www.hospicesteenwijkerland.nl
Bron: www.steenwijkercourant.nl