Hospice Huis Wilma Mook begin volgend jaar open.

02-08-2020 18:29


Auteur: Joost Ariaans - gelderlander.nl/mook-en-middelaarHuis Wilma in Mook.

Huis Wilma in Mook.

Foto: Theo Peeters.

MOOK - Het heeft even geduurd, maar de hospice in Mook opent naar verwachting in januari de deuren. Dat zegt initiatiefnemer Ton Thissen. Daarmee wordt zijn plan, 5 jaar na de introductie ervan, werkelijkheid. De opening begin volgend jaar is nog wel onder voorbehoud. Een tweede coronagolf kan mogelijk nog voor vertraging zorgen. 

Het gebouw aan de Cuijksesteeg is al enige tijd nagenoeg af. Thissen wilde het opvanghuis voor mensen in de laatste fase van hun leven alleen niet openen omdat er in de buurt ook plannen zijn voor een schapenhouderij. Hij vreest stankoverlast.


De zaak kwam in een impasse. De gemeente Mook en Middelaar wilde beide initiatieven een kans geven, volgens Thissen past een schapenfarm niet naast een hospice. Hij dreigde naar de rechter te stappen, ook omdat hij door de gemeente van tevoren niet op de hoogte was gesteld van de plannen op het stuk grond naast hem.     


Zekerheid:

De ondernemer wil de impasse nu doorbreken. ,,Dit speelt nog steeds. We hebben oktober vorig jaar een standpunt ingenomen. Wij denken nu dat we voldoende juridische zekerheid hebben dat de bewoners van de hospice hier goed kunnen verblijven."


Wat zo veel wil zeggen als dat Thissen ervan overtuigd is dat de hospice binnen de stankcirkel van de buurman ligt. Dat betekent volgens hem weer dat diens plannen niet door kunnen gaan. 


Personeel moet gevonden worden:

De komende vijf maanden wil Thissen gebruiken om 'de organisatie neer te zetten'. Er moet personeel aangetrokken worden, er zijn vrijwilligers nodig. Er is door hem een kwartiermaker aangesteld die dat moet regelen. In de hospice kunnen straks tien mensen in even zo veel appartementen verblijven. 


De zorg voor hen wordt verleend door ongeveer tien professionals in vaste dienst en dertig tot veertig vrijwilligers. Vooral over de laatste groep maakt Thissen zich geen grote zorgen. ,,We hebben vorig jaar bij een open dag al veel aanmeldingen binnen gekregen."


Klaar:

Theoretisch zou de hospice nog eerder open kunnen dan januari. Nadat Thissen vorig jaar de afbouw van het opvanghuis stillegde en het coronavirus zijn intrede deed, kreeg hij vanuit de zorg het verzoek om het gebouw toch klaar te maken voor eventuele opvang van coronapatiënten. De ruimte werd daarvoor zeer geschikt gevonden. 


Dat deed hij waardoor het gebouw bij wijze van spreken morgen open kan. ,,Die zorg voor coronapatiënten is gelukkig niet nodig geweest. We willen nu toch eerst de organisatie goed neerzetten. Straks gaan we ook gefaseerd open. We beginnen met twee kamers, daarna vier totdat alle tien kamers bezet zijn. Rustig opbouwen." 


Vertraging door archeologie en uilen:

Het heeft Thissen de afgelopen jaren niet meegezeten als het om het bouwen van de hospice gaat. Volgens de eerste planning zou al in 2017 met de bouw worden begonnen. Het plan liep vertraging op door archeologisch onderzoek dat moest worden uitgevoerd, waarna deskundigen moesten uitzoeken of er nog ransuilen te vinden waren. Grootste obstakel was de komst, al dan niet, van de schapenhouderij, waar Thissen nu dus een voor hem positieve uitkomst verwacht. 


In deze regio is het aanbod aan hospices, waar terminaal zieke mensen kunnen worden verzorgd, niet groot. Wie op zoek is naar dergelijke 24-uurs zorg, moet al snel uitwijken naar Nijmegen of Venray. De hospice heeft de naam Huis Wilma meegekregen, naar de overleden vrouw van Thissen. 
Bron: www.gelderlander.nl