Hospice Mook dicht door onenigheid met verzekeraar: ‘In je laatste levensfase kun je dit nieuws niet gebruiken’.

22-05-2023 18:13

 

 

Auteur: Anne Nijtmans - gelderlander.nl/nijmegen

 

 

Open dag in Huis Wilma in Mook vlak voor de opening in april 2022.

Open dag in Huis Wilma in Mook vlak voor de opening in april 2022. 

Foto: Theo Peeters.

 
 
 
 
 
 
 
Hospice Huis Wilma in Mook bestaat pas een jaar. Maar het gaat dicht op 1 juni 2023. Er is volgens het hospice onenigheid met zorgverzekeraar VGZ, die geen overeenkomst zou willen omdat er geen behoefte zou zijn aan deze voorziening tussen Nijmegen en Noord-Limburg.
 
 
VGZ noemt dit besluit ‘overhaast’ en heeft het hospice gevraagd om het terug te draaien. De verzekeraar ‘herkent de problemen voor deze nieuwe aanbieder om voor 2023 nog tot contract te komen’. ,,Maar we zijn verrast door het besluit om Huis Wilma om die reden te sluiten”, zegt een woordvoerder. VGZ ziet hier wel degelijk toekomst voor een hospice, stelt hij.
 
 

Eerbetoon aan overleden vrouw:


Huis Wilma heeft een bijzondere geschiedenis. De Mookse bouwondernemer Ton Thissen heeft een zorgvoorziening neergezet waar terminaal zieke mensen hun laatste levensdagen kunnen doorbrengen. Het is een eerbetoon aan zijn overleden vrouw Wilma Thissen. Het hospice biedt plaats aan tien mensen. Er is een huiselijke sfeer en familieleden kunnen blijven slapen.

 

Het duurde zes jaar voordat het hospice aan de Cuijksesteeg klaar was. Archeologisch onderzoek, gedoe over een schapenhouderij in de buurt en de pandemie zorgden voor vertraging. Huis Wilma werd in april 2022 geopend.
 
 
 
 

De meeste gasten zijn verzekerd bij VGZ. Kleinere verzeke­raars volgen het beleid van VGZ omdat die nu eenmaal leidend is in deze regio.

Ton Thissen.

 

 

 

Volgens Thissen voldoet het hospice aan alle vereisten. ,,Toch besloot VGZ geen zorgcontract te bieden. Dat contract verplicht de verzekeraar nergens toe. Het gaat er alleen maar om dat VGZ de kosten betaalt die door de cliënten worden gemaakt. De meeste gasten zijn verzekerd bij VGZ. Kleinere verzekeraars volgen het beleid van VGZ omdat die nu eenmaal leidend is in deze regio.”

 

 

De Tekst gaat verder onder de Foto:

 
 
Bezoekers bekijken Huis Wilma tijdens de open dag.
Bezoekers bekijken Huis Wilma tijdens de open dag. 

Foto: Theo Peeters.

 
 
 
 
 
 

Toezeggingen niet nagekomen:

 

Het beleid van de grote verzekeraar was van begin af aan onduidelijk, stelt de initiatiefnemer. Toezeggingen aan gasten werden niet nagekomen en zij werden geconfronteerd met rekeningen. Huis Wilma had onlangs uit voorzorg al vijf kamers gesloten, zodat in de overige kamers goede zorg verzekerd was. De kosten liepen daardoor op.

 

Thissen legde zelf de tekorten bij. Nu ziet de ondernemer geen toekomst voor het hospice. ,,Dat doet pijn. We hebben er met een grote groep mensen veel in geïnvesteerd.”

 

 

 

Het is mooi dat mensen in een moeilijke situatie – soms alleen­staand – in Huis Wilma terechtkon­den.

Yuri Fisscher, huisarts.

 

 

 

Ook huisarts Yuri Fisscher, tevens lid van de raad van bestuur, vindt het besluit verdrietig. ,,Vorige week heb ik mijn collega’s in de regio geïnformeerd. Zij reageerden geschokt. Zij konden hun patiënten hier verzorgen of de zorg aan mij overdragen. Het is mooi dat mensen in een moeilijke situatie – soms alleenstaand – in Huis Wilma terechtkonden.”

 

 

Voor iedereen een oplossing:


,,Ik heb het onze gasten verteld”, vervolgt Fisscher. ,,Dat vond ik zwaar. Als je in de laatste fase van je leven zit, kun je dat soort nieuws niet gebruiken. Gelukkig hadden zij begrip voor de situatie. Onze deuren sluiten op 1 juni, maar we zorgen ervoor dat er voor iedereen een goede oplossing is.”

 

 

 

Ton Thissen bij het hoofdgebouw van Huis Wilma in Mook.

Ton Thissen bij het hoofdgebouw van Huis Wilma in Mook. 

Foto:Theo Peeters.