Hospice Noordoostpolder/Urk weer voorzichtig open.

08-06-2020 19:07


Het hospice voor Noordoostpolder en Urk gaat weer open. De appartementen waarin mensen hun laatste weken of dagen kunnen doorbrengen waren gesloten tijdens de coronacrisis. Terminale patiënten kunnen weer terecht, maar de gang van zaken is nog niet helemaal terug naar normaal.

 

"Het was een onzekere en onduidelijke tijd", vertelt Jan Ernst Nagel van het hospice in Emmeloord: "Omdat wij niet de veiligheid van onze vrijwilligers konden garanderen moesten wij wel sluiten. Nu de ergste tijd voorbij lijkt, gaan we beginnen met één van de twee appartementen."


Voorwaarden:

Het hospice gaat onder voorwaarden weer open. "Normaal kan iedereen afscheid komen nemen, maar straks mogen er maar twee mensen per dag op bezoek komen. Dat is niet ideaal maar we willen COVID-19 buiten de deur houden", zegt Nagel. Het bestuur maakt zich door de gemiddeld hogere leeftijd van de vrijwilligers extra zorgen over eventuele besmetting. Daarom zijn mensen die gaan overlijden door of met het coronavirus niet welkom in het huis.


Minder behoefte:

Omdat er maar twee mensen per dag op bezoek mogen komen zou het volgens Nagel kunnen dat er minder behoefte is aan het hospice: "Mensen proberen misschien nog langer om thuis te blijven en door familie en vrienden verzorgd te worden. Maar ja, dan moeten er wel vrienden en familie zijn."


Maatwerk:

Nagel benadrukt dat het allemaal maatwerk blijft. "Wij willen er zijn voor de mensen in hun laatste dagen. Als wij merken dat iemand echt aan het sterven is kijken we ook zeker wat er op dat moment mogelijk is. We zullen dan in overleg ook niet zo rigide omgaan met de bezoekersregeling. We willen menselijk zijn", besluit Nagel.


Voor de Video van dit Artikel klik hierBron: www.omroepflevoland.nl/nieuws