Hospice Oss wil uitbreiden: ‘Moeten te vaak nee verkopen’.

05-07-2023 17:33

 

 

Auteur: Peter van Erp - ad.nl/oss

 

 

Hospice de Oase in Oss.

Hospice de Oase in Oss.

Foto: Wouter ter Haar/BD.

 
 
 
 
 
 
 
OSS - De Oase in Oss heeft dit jaar al 22 aanvragen van stervenden voor een verblijf moeten weigeren. Het hospice is met zes kamers met regelmaat te klein om aan de vraag te kunnen voldoen. Uitbreiding is daarom dringend gewenst.
 
 
Het ‘bijna-thuis-huis’ van De Oase opende in 2017 aan de Aldendriel in Oss de deuren van een nieuw onderkomen. Vanuit deze plek worden de honderd vrijwilligers aangestuurd die waken bij mensen thuis op hun sterfbed en die mensen in het hospice zelf gezelschap houden. Zes patiënten met een levensverwachting van minder dan drie maanden kunnen er tegelijk terecht. Dat blijkt in de praktijk te weinig. Ook voor de financiële balans is uitbreiding gewenst.
 
 

Noodzakelijke verbouwing:


Directeur-bestuurder Esther Plante klopt daarom bij de gemeente Oss aan. Ze hoopt dat die drie ton wil schenken voor de noodzakelijke verbouwing. ,,Wij hebben als stichting geen middelen om deze investering zelf te financieren. Alleen door uit te breiden worden wij in staat gesteld onze exploitatie gezond te krijgen. Een voorwaarde om onze waardevolle voorziening in stand te houden en dit mooie en belangrijke werk te kunnen blijven doen.”

 

Overigens maken niet alleen mensen uit de gemeente Oss gebruik van het hospice. Uit een overzicht van de afgelopen jaren blijkt dat er vorig jaar ook vier inwoners van Bernheze verbleven en drie uit de gemeente Maashorst. Die laatste gemeente draagt niks bij aan deze voorziening, omdat er geen wettelijke plicht is. Het overgrote deel van de gasten in De Oase kwam echter uit de gemeente Oss. Vorig jaar waren dat er 35. De verwachting is dat de vraag de komende jaren alleen maar verder zal toenemen. Ook naar vrijwillige ‘thuiswakers’ die de familie van een stervende ontlasten.
 
 
Het is niet duidelijk wanneer het gemeentebestuur een knoop doorhakt over het verzoek van Oase.

 

 

 

Bron: www.ad.nl