HPV vaccinatie beschermt tegen baarmoederhalskanker.

15-03-2019 15:18Belangrijkste feiten over de HPV-vaccinatie

Het vaccin beschermt tegen kanker.


De vaccinatie heeft geen noemenswaardige bijwerkingen.


Het vaccin is veilig.


Met de inenting heb je 75% minder kans om baarmoederhalskanker te krijgen

Minder dan de helft van de meisjes in de leeftijd van 12-13 jaar laat zich vaccineren tegen HPV.10 redenen om te vaccineren:


VaccinsAlles wat je moet weten over de HPV-vaccinatie


Ieder meisje  in Nederland van 13  jaar krijgt een oproep voor een gratis HPV-vaccinatie. Het HPV virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. De HPV-vaccinatie beschemt meisjes hiertegen.


1) De HPV-vaccinatie veroorzaakt geen chronische vermoeidheid:

De HPV inenting leidt tot geen noemenswaardige bijwerkingen. Het veroorzaakt net als andere prikken pijn op de plek waar geprikt is of spierpijn in de arm. Ook moeheid en hoofdpijn kunnen voorkomen. Al deze bijwerkingen gaan na enkele dagen vanzelf over. Onderzoek laat zien dat er geen verband is tussen het vaccin en ernstige bijwerkingen, zoals chronische vermoeidheid. Het vaccin is dus veilig.


2) HPV wordt via huidcontact overgedragen:

HPV kan worden overgedragen via seksueel contact. Omdat HPV heel besmettelijk is, kan HPV ook overdragen worden via huidcontact, het aanraken van de penis of vagina en door orale seks.


3 ) Een HPV-infectie is niet te voorkomen door het gebruik van een condoom:

Omdat HPV heel besmettelijk is, kan een infectie moeilijk worden voorkomen. Condooms verminderen de kans op besmetting, maar zelfs als je met condoom vrijt, kun je nog besmet raken. Zo'n 80-90% van de mensen wordt eens in hun leven besmet met HPV. Met het HPV-vaccin kun je de kans op het krijgen van HPV-gerelateerde kankersoorten enorm verlagen.


4 ) De vaccinatie heeft geen nare bijwerkingen:

Het HPV-vaccin heeft geen noemswaardige bijwerkingen. Het vaccin is veilig. Zoals bij alle vaccins kan ook het HPV-vaccin wat bijwerkingen veroorzaken zoals, roodheid, zwelling en pijn op de plek waar geprikt is. Maar ook  moeheid en hoofdpijn. Al deze bijwerkingen gaan na enkele dagen vanzelf over.


5 ) De HPV-vaccinatie voorkomt baarmoederhalskanker:

Je hebt mét vaccinatie 75% minder kans om baarmoederhalskanker te krijgen dan zónder vaccinatie. Dat is fors minder, maar de kans is er nog wel. Je kan dus nog steeds baarmoederhalskanker krijgen als je gevaccineerd bent. Daarom krijgt een vrouw rond haar 30ste jaar een uitnodiging voor het uitstrijkje. Jaarlijks krijgen 6400 vrouwen een verwijzing naar de gynaecoloog voor vervolgonderzoek naar baarmoederhalskanker. Het vaccin beschermt ook tegen kanker in de vagina, schaamlippen, anus, penis en mond of keelholte.


6 ) Vaccineren is niet pijnlijk:

Een vaccinatie is nooit geheel pijnloos. Het is vaak niet de prik die je voelt maar de vloeistof van het vaccin. Deze vloeistof kan soms een wat branderig gevoel geven. De meeste mensen vinden echter dat het vaccineren erg meevalt.


7 ) Als je HPV oploopt, merk je dat niet:

Je merkt het niet wanneer je besmet bent met HPV. Er zijn geen duidelijke klachten of symptomen van pijn. Er zijn wel klachten bij baarmoederhalskanker. 

Lees hier de klachten bij baarmoederhalskanker8 ) De HPV- prik veroorzaakt geen onvruchtbaarheid:

De prik zorgt dat het lichaam het virus opruimt en bescherming geeft. De prik heeft geen enkele invloed op voortplantingsorganen en veroorzaakt dus geen onvruchtbaarheid.

 


9 ) De HPV prik kun je het beste halen na de eerste oproep:

De inenting werkt het beste als je nog geen seks hebt gehad. Daarom worden meisjes ingeënt in het jaar dat ze 13 jaar worden. De inenting werkt alleen als je nog geen HPV-infectie hebt gehad.


10 ) Jongens & de HPV-inenting:

HPV kan bij jongens kanker van de anus, penis en mond of keelholte veroorzaken. Op dit moment is het HPV-vaccin voor jongens niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Jongens die het HPV-vaccin willen, kunnen het vaccin krijgen via de huisarts. Daar zijn wel kosten aan verbonden.
Bron: www.kwf.nl