Hubert Carpentier, cinema-eigenaar en geëngageerde Zultenaar, overleden.

14-05-2020 18:09


Auteur's Anthony Statius en Philippe Moerman - hln.be/in-de-buurt/zulteHubert Carpentier.

Hubert Carpentier.

Foto: Pol De Frene.

Zulte: Hubert Carpentier, de bezieler van het buurtcomité Warm & Stijlvol Zulte, is vorige week overleden. Naast een succesvol zakenman, die in Doornik en Mons cinemacomplexen oprichtte, was hij een enorm geëngageerde burger in de gemeente. "Hij streed tot zijn laatste dagen voor een opwaardering van het Gaston Martensplein en als rolstoelpatiënt ijverde hij voor meer toegankelijkheid voor mindervaliden", klinkt het bij zijn vrienden. Hubert zou vandaag (woensdag 13 mei 2020) 84 jaar geworden zijn.

'De vader van de cinema'. Zo kennen de inwoners van Doornik en Mons Hubert Carpentier. In Zulte, waar de man zo'n veertig jaar woonde, kent men Hubert als een graag geziene figuur, die zowel indruk maakte met zijn imposante gestalte als met zijn minzame, maar sterke karakter en ondernemingszin.


De uit Kuurne afkomstige Hubert Carpentier begon als jonge twintiger zijn carrière als zelfstandig verzekeringsmakelaar. Hij was toen ook al bezig met het opkopen, renoveren en terug verkopen van oude fermettes, iets wat hij tot op het laatste moment bleef doen", vertelt zijn vrouw Annie Guyonnaud. "Op zijn veertigste gooide hij zijn leven volledig om en kocht hij van zijn ex-schoonbroer Albert Bert (de stichter van cinemaketen Kinepolis, nvdr.) de cinema's Astra en Palace in Doornik, die hij uitbouwde tot Imagix, Later werd hij ook eigenaar van een cinema/winkelcomplex in Mons. Daarnaast bouwde hij ook een groothandel in Leonidas-pralines op en leverde hij aan zo'n 30 dertig winkels, waaronder zes eigen vestigingen. Op een gegeven moment had hij 100 mensen in dienst. Vier jaar geleden heeft hij zijn bioscoopcomplexen en Leonidas bedrijven verkocht, wat hem toeliet tot het bouwen van appartementen en commerciële ruimtes op de markt van Moeskroen. Dat project, wat nog in opbouw is, heeft hij tot op het einde van zijn dagen opgevolgd."Tekst gaat verder onder de Foto:Een portret van Hubert Carpentier, geschilderd door zijn dochter Marie.
Een portret van Hubert Carpentier, geschilderd door zijn dochter Marie.

Foto: Marie Carpentier.

"Ondanks zijn ziekte (Hubert leed aan de zenuwziekte ALS, nvdr.) deed hij nog alles zelf", vervolgt Annie. "De dokters gaven hem in 2010 maximaal drie jaar te leven, maar door pure wilskracht heeft hij nog zo lang volgehouden. Hij was dan misschien wel aan een rolstoel gekluisterd, maar dat beperkte hem zeker niet in zijn doen of laten. Hubert was een zeer sociale man. Hij hield ervan om naar de wekelijkse zondagmarkt te gaan en in zijn vrije tijd was Hubert betrokken bij de Duitse Herders Club Waregem, waar hij eerst voorzitter en later erevoorzitter was."


Zultse cultuurraad:

In Zulte is Hubert vooral gekend als oprichter en bezieler van het actiecomité Warm & Stijlvol. "Hubert streed voor een opwaardering van het Gaston Martensplein, waar hij woonde", vertelt buurman Pol De Frene. "Hij verzamelde een groep mensen rond zich, nam een landschapsarchitect onder de arm en samen werkten ze een toekomstplan uit voor de dorpskern. In zijn visie maakte het Gaston Martensplein deel uit van een totaalconcept, samen met de sites Lys Yarns en de wolspinnerij-Denys. Mede dankzij hem werd het plein al wat opgeknapt en staat het op de politieke agenda." Sinds 2019 was Hubert ook actief bij ZulteCultureel, de vereniging die klassieke concerten organiseert in de kerk van Zulte en hij was sinds kort lid van de Zultse cultuurraad. "Ook daar toonde hij zich onmiddellijk geëngageerd", vertellen voorzitter Patric Jacobs en medebestuurslid Peter Bral. "Hij ijverde onder andere voor een betere toegankelijkheid van de culturele gebouwen voor mindervaliden."


Uitvaart in beperkte kring:

Hubert overleed vorige week woensdag op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij laat twee kinderen, vier pluskinderen en twaalf kleinkinderen na. Door de coronamaatregelen heeft de uitvaartdienst in beperkte familiekring plaatsgevonden in de Sint-Petrus & Pauluskerk in Zulte.


"We hebben de zondag voor zijn overlijden nog een mooi afscheidsmoment kunnen laten plaatsvinden in zijn tuin, waar hij zo fier op was", zegt Annie. "Hij heeft toen de tijd genomen om van iedereen persoonlijk afscheid te kunnen nemen, dat vond hij zeer belangrijk."Bron: www.hln.be