Huidfonds wil meer bewustwording rondom huidkanker.

13-06-2019 16:49Auteur: Redactie Medicalfacts / Alida Budding - HenninkHot summer sky.

Huidfonds wil meer bewustwording rondom huidkanker en introduceert Huidhelden huidkanker.

Het Huidfonds richt zich met haar publiekscampagne 'Huidhelden' op acceptatie van de huid die 'anders'  is en op het voorkomen van huidaandoeningen. Deze keer lanceert het Huidfonds vijf Huidhelden met verschillende vormen van huidkanker. Hiermee vraagt het Huidfonds aandacht voor de meest  voorkomende vorm van kanker in Nederland, huidkanker.


Huidhelden:

In de Huidheldencampagne krijgen mensen met een huidaandoening een platform om hun persoonlijke verhaal te vertellen. Het Huidfonds noemt deze mensen Huidhelden. Met de Huidhelden huidkanker wil Huidfonds meer bewustwording  realiseren rondom huidkanker en het voorkomen ervan.


Huidkanker:

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland en het  aantal mensen met huidkanker neemt toe. In 2018 zijn er 30% meer mensen met huidkanker gediagnosticeerd ten opzichte van 2015. Huidkanker kan in verschillende vormen voorkomen.


Verschillende vormen:

Gerrit  van 64 jaar is één van de vijf Huidhelden en heeft verschillende vormen van huidkanker. Zo heeft hij basaalcelcarcinoom, de minst  kwaadaardige maar meest voorkomende vorm van huidkanker. Bij Gerrit is  ook een melanoom verwijderd, een zeer agressieve vorm die kan uitzaaien. 


In Nederland overlijden jaarlijks 796 mensen aan de gevolgen van  melanoom2. Daarnaast heeft Gerrit actinische  keratose. Actinische keratose uit zich in ruw aanvoelende, schilferende  plekjes op de huid en ontstaat door overmatige UV-straling. Zo ook bij  Gerrit: "Mijn  huidkanker is het gevolg van een overdosis zon en verbrandingen in mijn jeugd. Toen ik jong was, was hier veel te weinig aandacht voor." Actinische keratose wordt gezien als een voorloper van plaveiselcelcarcinoom3. 


Plaveiselcelcarcinoom:

Plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige vorm van huidkanker. Deze  vorm van huidkanker kan uitzaaien, maar bij vroege ontdekking en  behandeling zijn de vooruitzichten gunstig4.


Vroege ontdekking:

Huidkanker kan in een vroeg stadium worden ontdekt, ook door jezelf. Vroege  ontdekking van afwijkende plekken op je huid is erg belangrijk. Controleer je huid regelmatig en meld je tijdig bij je arts wanneer je een afwijkende  huidplek ontdekt hebt en bescherm jezelf goed wanneer je de zon in gaat. Het Huidfonds omarmt de positieve instelling vanGerrit:


"Ga lekker naar het strand en geniet verstandig  van de zon. Met een T-shirt aan, een hoed op en zonnebrandcrème op moet  je gewoon lol maken."


1 www.cijfersoverkanker.nl

2 www.cijfersoverkanker.nl

3 https://actinische-keratose.huidkanker.nl

4 www.kwf.nl/kanker/kwf-en-huidkanker


De komende periode publiceren we interviews en video's met de Huidhelden op www.huidhelden.nl

Vandaag vind je hier het eerste verhaal.


Over het Huidfonds:

Het Huidfonds is een erkende goededoelenorganisatie die het belang van een  gezonde huid onder de aandacht wil brengen. 'Hou van je huid, zorg voor  je huid' is de boodschap die wij uitdragen.


Om onze missie te volbrengen hebben we drie  belangrijke doelstellingen voor ogen:


·         Voorkomen van huidaandoeningen door voorlichting;

·         Verbeteren van de zorg voor mensen met een huidaandoening;

·         Acceptatie van de huid die 'anders' is.


www.huidfonds.nl  
Bron: www.medicalfacts.nl