Huidkanker achtervolgt familie van Roger: Hij verloor zijn vader en werd zelf ziek, nu gaat hij trappend de strijd aan.

18-01-2020 17:40


Auteur: Thomas de Waard - ad.nl/zoetermeerOp zolder traint Roger Enger voor de Alpe d'HuZes.

Foto: Fred Leeflang.

De familie van Roger Enger kreeg al vroeg met kanker te maken. Dus traint hij keihard om tijdens Alpe D'HuZes zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de strijd tegen deze ziekte.

Roger had al jaren de wens om Alpe d'Huez te beklimmen voor het kankerfonds KWF. Dat hij heeft gewacht tot het jaar waarin hij 46 wordt, is geen toeval. Het is de leeftijd die zijn vader had toen hij overleed aan de gevolgen van huidkanker. ,,Ik was destijds 17 jaar. Dan denk je dat 46 jaar nog enigszins oud is. Nu besef ik pas hoe vroeg in het leven dat nog is."

De Zoetermeerder heeft een vreemd gevoel bij zijn verjaardag die er binnenkort aankomt. Het geeft hem echter ook de motivatie om op 5 juni zichzelf 'te pletter' te trappen. Want een titanenstrijd gaat het worden, realiseert Roger zich nu al. De vijfduizend deelnemers van de jaarlijkse sponsortocht worden uitgedaagd om de 1800 meter hoge berg tot zes keer te beklimmen.


6000 euro:

En die zes keer wil hij gaan volmaken. ,,Ik ga fietsen tot ik er bij neerval. Vier beklimmingen moet mij zeker lukken." De Zoetermeerder wil deze woorden waarmaken, omdat hij zijn sponsoren niet wil teleurstellen. En dat zijn er nogal wat. Samen met teamgenoot en maatje Gerard Willemsen haalde hij nu al 6000 euro op. En daar kan in de komende maanden nog flink wat bovenop komen.Ik ben blij dat het nu uit mijn lichaam is en hopelijk blijft het weg

Roger Enger.Roger hoopt dat door zijn inspanningen in Zuidoost-Frankrijk de dodelijke ziekte weer iets beter kan worden bestreden. Bij de 45-jarige werd recentelijke een melanoom aangetroffen, een agressieve vorm van huidkanker. Gelukkig kon bij Roger snel geopereerd worden, waardoor de kanker zich niet verspreidde. ,,Ik ben blij dat het nu uit mijn lichaam is en hopelijk blijft het weg." Erfelijkheid is een aanzienlijke factor bij het type melanoom dat bij Roger werd geconstateerd. Bij zijn zoon zijn er daarom al vaker moedervlekken preventief verwijderd. ,,Ik en mijn zoon hebben het geluk dat we weten dat we een verhoogde kans op kanker hebben. Dat had mijn vader helaas niet."


Zolder:

In het vlakke Zoetermeer zijn Roger en zijn vriend aangewezen op een fiets die op zolder op een band staat, waarmee de weerstand kan worden aangepast. Daardoor lijkt het dat ze een helling van 7 procent op rijden. Zo kunnen de twee alvast wennen aan het idee van verzuurde bovenbenen. ,,Die zolder zijn we eigenlijk wel een beetje zat nu. Gelukkig gaan we binnenkort naar buiten voor langere fietstochten. Vanuit Zoetermeer kun je elke richting op en beland je in prachtige natuur en de fietspaden zijn hier ook uitzonderlijk goed."


Het duo traint vier dagen in de week om op schema te blijven. Begin juni 2020 staat Roger aan de voet van de Alpe d'Huez. Onder toezicht van zijn meegereisde vrouw Sofia en zoon en dochter start hij om half vijf in de ochtend aan de loodzware wielertocht. ,,Een hele dag bijten op het tandvlees, maar het is het allemaal waard."

 

Bron: www.ad.nl