Huisarts Fleur rent voor KiKa in New York: Ieder kind dat aan kanker sterft is er één te veel.

03-01-2020 18:41Auteur: Karl Flieger - ad.nl/delftFleur Vriend wil in New York tot de bodem gaan.

Foto: Fred Leeflang.

Ieder kind dat aan kanker sterft is er één te veel. Huisarts Fleur Vriend loopt in 2020 met KiKa de marathon van New York. Helpen mag.


Fleur Vriend vertelt haar patiënten met enige regelmaat dat bewegen gezond is. Ze voegt de daad bij het woord, door een paar keer per jaar een hele of een halve marathon te lopen. Dit jaar in november met een speciale aanleiding. Fleur rent de ruim 42 kilometer door New York om geld in te zamelen voor KiKa, de organisatie die zich inzet om sterfte door kanker onder kinderen terug te dringen. ,,Normaal loop je zo'n lange afstand eigenlijk alleen voor jezelf. Je ziet niks, je hoort niks en bent alleen met je tijd bezig. Dat wordt deze keer anders."


Het liefst wil ze er niet over uitweiden, maar de aanleiding om straks in The Big Apple tot de bodem te gaan ligt dichtbij. ,,Laat ik zeggen dat ik in mijn omgeving heb meegemaakt wat het met een gezin doet als je kind overlijdt. Dat is niet te beschrijven. Je kan niet aan een kind dat kanker heeft uitleggen dat het ziek is en misschien niet meer beter wordt. En ook niet waarom het chemokuren krijgt en daar heel ziek van wordt. Dat is zo heftig. Aangezien ik al lang aan hardlopen doe en ook marathons heb gelopen, leek me het een goed idee om 'New York' te doen voor KiKa. Ik heb er zelfs een Facebookaccount voor gemaakt."


Facebook:

Dat laatste zegt ze met een lach. Fleur Vriend staan weliswaar middenin de samenleving, maar haar privéleven als een digitale kijkdoos, daar ze heeft er niks mee. ,,Misschien ben ik daar wel een beetje ouderwets in, maar ik hoef gewoon niet te zien wat mensen allemaal doen en andersom. Ik vraag het ze liever in het echt."


Toen ze besloot dat ze iets voor KiKa wilde doen, bracht een collega haar op andere gedachten. ,,Ze zei dat ik Facebook echt nodig had als ik een inzamelingsactie op touw wilde zetten. Nou, hij is in de lucht. Nu maar hopen dat zoveel mogelijk mensen hem vinden."


Dat Vriend wel van een beetje avontuur houdt heeft ze, samen met haar man Johan, vorig jaar nog bewezen. Fleur reisde met het gezin voor een jaar naar Nieuw Zeeland, om daar als huisarts te gaan werken. ,,Dat was een prachtige tijd", zegt ze. ,,In Nieuw Zeeland is een groot tekort aan huisartsen. Ik werkte in een artsenpost in Whangamata, ver weg van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Daar doen ze veel meer dan huisartsen in Nederland gewend zijn. Tot het maken van röntgenfoto's en gebroken ledematen gipsen aan toe. We behandelden er zelfs huidkanker, een van de veel voorkomende aandoeningen in Nieuw Zeeland. Het was ontzettend leuk en interessant om daar te werken. Ook omdat het een ongelooflijk mooi land is. Met heel veel mensen die een Nederlandse achtergrond hebben. Niet dat veel jonge mensen er nog Nederlands spreken, hoor. Het is van 'Mijn oma was van Holland' en daar blijft het dan vaak bij."


Lokale bedrijven:

Nu het jaar aan de andere kant van de wereld achter de rug is, heeft Fleur Vriend haar lokale huisartsennetwerk weer opgepakt in Pijnacker. En toen 2020 naderde, hakte ze een knoop door die al enige tijd 'kriebelde'. ,,Ik liep al langer met het idee rond om iets te doen voor een goed doel. Nou, een veel beter doel dan KiKa kan ik zo snel niet bedenken. Ik ga vanaf deze week langs de deuren in Delfgauw om loten te verkopen. Gewoon huis-aan-huis vragen of mensen mee willen doen om mijn doel te helpen bereiken: zoveel mogelijk geld voor KiKa inzamelen. De reis naar New York betaal ik zelf, alles wat ik ophaal gaat naar KiKa. En de mensen kunnen leuke prijzen winnen dankzij de lokale ondernemers die meedoen."


Fleur meldt oprecht verbaasd dat vrijwel elke ondernemer die ze benaderde, direct klaar stond met mooie prijzen. Van cadeaukaarten voor boodschappen bij de supermarkt tot een personal training sessie of een uitgebreide lunch bij een lokaal zeer bekend restaurant. ,,Dat geeft zoveel energie. Heel fijn dat die mensen zo meedenken. Nu is het aan mij om tot en met maart zoveel mogelijk loten te verkopen. Dat is een uitdaging; Delfgauw heeft ongeveer drieduizend huizen..."


 

Niet zoveel mogelijk kilometers, maar maximale sessies van veertien kilometer per keer.

Fleur Vriend.Dat betekent dan meteen een mooie training, lacht ze. Elke kilometer is er eentje, al maakt ze een kanttekening. ,,Ik train volgens de methode van sportrusten.nl. Niet zoveel mogelijk kilometers, maar maximale sessies van veertien kilometer per keer. Dan voorkom je overbelasting en ben je niet al doodmoe voordat je aan een marathon begint..."


De marathon van Fleur start in de straten van Delfgauw:

De steunbetuigingen en bijdragen lopen al aardig binnen bij Fleur Vriend. Maar meer is in dit geval altijd beter. ,,Ik heb pas een paar dagen mijn Facebookpagina en daar krijg ik leuke berichten. Maar het gaat natuurlijk om geld. Niet voor mijzelf, maar voor KiKa en de kinderen die zij kunnen helpen. Iedereen ziet om zich heen wel eens een verhaal voorbij komen over kinderen die kanker krijgen en dat laat niemand onberoerd. Ik hoop dat mijn verhaal door veel mensen wordt gehoord." Wie Fleur wil steunen, vindt op runforkikamarathon.nl/ fleur-vriend-new-york-2020 alle benodigde informatie. Op facebook.com/fleur.vriend.773 houdt de sportieve huisarts haar gevolg op de hoogte van de vorderingen. ,,Maar eerst maar eens langs de deuren in Delfgauw", blikt ze vooruit. ,,Daar gaat mijn marathon van New York feitelijk beginnen..."Bron: www.ad.nl