Huisarts gaat vaker huidkanker behandelen: dermatoloog kan drukte niet aan.

15-12-2019 17:21


Auteur: Frank Hermans - ad.nl/binnenlandEen badgast wordt op het strand ingesmeerd met zonnebrandcrème.

Foto: ANP.
Dermatologen in ziekenhuizen kunnen het toenemende aantal gevallen van huidkanker niet aan. Huisartsen gaan daarom meer verdachte plekken beoordelen en zo nodig behandelen. Het gaat om een landelijke proef in de regio's Nijmegen en Boxmeer.


Huisartsen en dermatologen van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, het Radboudumc en de Mauritskliniek in Nijmegen en het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer hebben hiervoor de handen ineengeslagen. 


Huisartsen worden in groten getale bijgeschoold om zelf het voortouw te nemen. Het is een noodzakelijke stap om - met minstens 70.000 nieuwe gevallen per jaar in Nederland - de exploderende vraag naar zorg bij huidkanker op te vangen. 


Voorbeeldproject:


Tekst gaat verder onder de Foto:Mensen die vaak in de zon liggen, lopen meer kans op huidkanker. Op de foto het strand bij  Scheveningen.

Foto: ANP. 
De Nijmeegs-Boxmeerse werkwijze is vooralsnog uniek in Nederland en kan volgens de initiatiefnemers dienen als landelijk voorbeeldproject. Onveranderd is de aanpak bij een vermoeden van een melanoom en andere riskant geachte huidkankers. Dan blijven huisartsen direct doorverwijzen. 


,,Maar bij een vermoeden van een basaalcelcarcinoom op romp of ledematen gaan we zelf het risico inschatten. Is dat laag, dan behandelen we voortaan zelf", vertelt de Molenhoekse huisarts Carla Nij Bijvank namens de regionale huisartsen. 


Chemocrème:

Behandelen kan met een kleine operatieve ingreep, of anders door het aanstippen met vloeibare stikstof of smeren met een chemocrème. Een basaalcelcarcinoom komt als huidkankertype verreweg het vaakst voor en is vrijwel nooit levensbedreigend. Toch is behandelen meestal wel verstandig.


CWZ-dermatoloog en mede-coördinator Hans Alkemade: ,,Het basaalcelcarcinoom zaait zelden uit, maar het gezwel blijft onderhuids woekeren. Doe je niks, dan treedt verandering en verlies van weefsel op en kan uiteindelijk bijvoorbeeld een neusamputatie nodig zijn." 


Net als bij melanomen blijft de dermatoloog ook bij basaalcelcarcinomen in het gezicht de aangewezen behandelaar. Dit omdat het correct behandelen en voorkomen van verminking extra deskundigheid vereist. Bij een vermoeden van een basaalcel­car­ci­noom op romp of ledematen gaan we zelf het risico inschatten. Is dat laag, dan behandelen we voortaan zelf.

Carla Nij Bijvank, Huisarts.


Meteen doorpakken:Tekst gaat verder onder de Foto:Dermatoloog Satish Lubeek van het Radboudumc beoordeelt door een dermatoscoop een moedervlek.

Foto: Radboudumc. 
Er wordt al langer geëxperimenteerd met deze werkwijze. ,,We zien nu al dat dankzij de nieuwe aanpak het aantal onnodige doorverwijzingen naar het ziekenhuis door de betere scholing van de huisartsen met ruim 10 procent is gedaald", zegt Satish Lubeek, dermatoloog van het Radboudumc.


,,Omdat huisartsen vaker zelf stukjes huid afnemen en insturen naar het laboratorium, kan de dermatoloog bij gebleken kwaadaardigheid ook meteen doorpakken", zegt hij verder. 


Het gedrag van de patiënten blijft nog wel voor verbetering vatbaar. Hans Alkemade:

,,Uiteindelijk blijft preventie het allerbelangrijkste. Dus smeren, smeren en nog eens smeren met zonnebrandcrème.  En niet meer zonnebaden of onder de zonnebank."
Bron: www.ad.nl