Iederin: 'Geef chronisch zieken medische mondkapjes'.

04-08-2020 18:37


Beeld Ren mch.


Chronisch zieken en mensen met een beperking, voor wie een besmetting met het coronavirus extra bedreigend is, zouden van de overheid medische mondkapjes moeten krijgen. Dat vindt Illya Soffer, directeur van Iederin.


Iederin is de belangenorganisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Ook een aantal hemato-oncologische aandoeningen is als chronische ziekte aan te merken. 


Soffer zei maandag 27 Juli 2020 in Nieuwsuur dat de coronacrisis voor mensen met een beperking of chronische ziekte nog lang niet voorbij is. 'Veel mensen die ondanks hun ziekte of beperking voorheen nog prima mee konden doen in de maatschappij, durven nu niet naar werk, de supermarkt of het ziekenhuis vanwege drukte op die plekken", zegt Iederin-directeur Illya Soffer in Nieuwsuur. 'Door de versoepelingen is het er voor hen alleen maar angstiger op geworden. Ze leven heel geïsoleerd.' Iederin schat dat het om zo'n half miljoen mensen gaat. 


Dat ervaart ook Patricia van Corven, die in de uitzending geïnterviewd wordt. Ze heeft leukemie, COPD en longkanker. Een infectie met corona zou voor haar grote gevolgen kunnen hebben. 'Vanaf het begin van corona ben ik netjes binnen gebleven en heb ik ook mijn kinderen en kleinkinderen niet meer gezien. M'n kinderen zeiden: als wij jou zouden aansteken, dat zou verschrikkelijk zijn.' 


Met medische mondkapjes zou deze groep veiliger zijn, zegt Iederin-directeur Illya Soffer. 'Zodat ook deze groep, voor wie de anderhalvemetersamenleving letterlijk levensbedreigend is, zich weer op straat, in de publieke ruimte of het ziekenhuis durft te begeven. Want wachten op een vaccin is echt geen optie.' 
 

Je kunt de uitzending van Nieuwsuur hier nog terugkijken. 

Bron: www.hematon.nl/nieuwsberichten