'Ik heb nog dagelijks last van die chemo's'.

08-10-2018 21:11


Auteur: Karolien Koolhof - ad.nl/gezond Caroline Griep heeft nog dagelijks last van de chemo's die ze wel kreeg.

Foto: Marco Okhuizen.Het Zorginstituut Nederland adviseerde zorgverzekeraars recentelijk om de zogeheten MammaPrint, een genetische test bij borstkanker, niet op te nemen in het basispakket. Voor Caroline Griep (53) een onbegrijpelijk advies, aangezien de test haar veel ellende bespaarde. 'Van de chemo's die ik wel kreeg ben ik nog altijd aan het herstellen.' 

Caroline Griep kreeg drie jaar geleden borstkanker, maar inmiddels is ze beter. Ze schreef over haar ervaringen in haar boek Lieve Facebook-vrienden, ik heb borstkanker.  Daarin schrijft ze ook uitvoerig over de MammaPrint, die bij haar voorkwam dat ze nog langer onnodig chemotherapie kreeg.

Wat deed het nieuws dat de MammaPrint wellicht niet in het basispakket komt met jou?

,,Ik word daar echt verdrietig van. Nadat ik vier zware chemokuren had gehad, werd bekend dat de MammaPrint na uitvoerig Europees onderzoek betrouwbaar was bevonden. Ik heb toen meteen gevraagd of ik ervoor in aanmerking kwam en dat was zo. De uitslag was dat mijn kans op toekomstige uitzaaiingen laag was en ik mocht stoppen. Een enorme opluchting."

Je omschrijft het in je boek als 'Alsof ik eindelijk te kleine wandelschoenen uit mag doen nadat ik met schele hoofdpijn en zwangerschapsmisselijkheid het hele Pieterpad achter elkaar heb gelopen'. Betekende dat dat je terug kon naar je oude leven?

,,Ik was in ieder geval heel blij dat ik me tijdens de achttiende verjaardag van mijn dochter en haar diploma-uitreiking niet veel later goed genoeg voelde om het mee te vieren. Maar toch vermindert zo'n reeks chemo's je kwaliteit van leven. Kaal, ziek en ellendig voelde ik me en mijn herstel duurt maar voort. Nog steeds ben ik snel moe en heb allerlei vreemde kwaaltjes."Kaal, ziek en ellendig voelde ik me en mijn herstel duurt maar voort.

 


Die chemo's waren achteraf gezien dus helemaal niet nodig geweest?

,,Nee, na de operatie en de bestralingen had mijn behandeling voorbij kunnen zijn. Omdat de uitslag van mijn MammaPrint gunstig bleek, heeft chemo niets toegevoegd aan mijn behandeling. Ik had me die vier maanden dus niet zo ziek hoeven voelen. En geloof me, dat gun je niemand. Zo'n borstkankerbehandeling verandert je leven voor altijd. Het is best zuur om te beseffen dat al die ellende en mijn kale kop me bespaard hadden kunnen blijven."

Een lot dat zo'n 1000 vrouwen per jaar straks dus ook wacht als de MammaPrint niet vergoed wordt?

,,Ja, en dat vind ik echt triest. Waarom gun je het die 2000 vrouwen per jaar die de test doen niet? Zo'n test kost 2500 euro, wat echt peanuts is in vergelijking met veel andere medicijnen. Hij kan bij 1000 tot 1500 vrouwen per jaar voorkomen dat ze onnodig chemotherapie krijgen. 'Baat het niet, dan schaadt het niet', gaat voor chemo zeker niet op."

Wat zou voor jou de oplossing zijn?

,,Laat de beslissing om de MammaPrint al dan niet te willen doen bij de patiënt. Er zijn wellicht ook vrouwen die wel voor chemo kiezen. Dat kun je overleggen met je arts. Het is de bedoeling van al het wetenschappelijke kankeronderzoek dat de behandeling steeds meer op individuele gevallen toegespitst kan worden. Door de test niet te vergoeden stop je de positieve ontwikkelingen die er zijn op het gebied van overbehandeling van borstkanker en dat vind ik onbegrijpelijk."


Laat de beslissing om de MammaPrint al dan niet te willen doen bij de patiënt.
Bron: www.ad.nl