Imme en Jonas uit Zeist zwemmen (een stukje) mee met held Maarten van der Weijden.

18-06-2019 17:43


Auteur: Jan Dankbaar - ad.nl/utrecht

video: Een stukje meeezwemmen met Elfstedentochtzwemmer Maarten van der Weijden. De 12-jarige Imme Houtsema en de even oude Jonas van Zwam uit Zeist duiken zaterdag samen het koude, Friese water in als Van der Weijden opnieuw een poging doet om de 199 kilometer lange tocht langs elf Friese steden zwemmend af te leggen.


Imme heeft Maarten van der Weijden vorig jaar zien zwemmen op televisie en was meteen verkocht. Jonas zag het nog niet zo lang geleden in het Jeugdjournaal. "Ik kijk het echt nooit, maar toen ik Maarten van der Weijden zag zwemmen, zei ik tegen mijn moeder: Mam, dit wil ik! Mam, nu inschrijven!" 


Van der Weijden moest vorig jaar na 163 loodzware zwemkilometers de elfstedenstrijd om geld op te halen voor kankeronderzoek staken en hoopt dit jaar wél de finish in Leeuwarden te halen. Hij riep onlangs zwemmers in Nederland op om mee te zwemmen tijdens de tocht.


,,Dat zal een andere dimensie geven aan deze tocht. Ik kijk er vooral naar uit om in de nacht samen met al die mensen met lampjes op hun hoofd te kunnen zwemmen", zei de olympisch zwemmer daarover.


Medailles:

Imme gaat twee kilometer meezwemmen met Van der Weijden, Jonas 500 meter. Dus zijn de twee twaalfjarigen al hard in training bij Zwemclub Zeist, waar de twee zwemmers sinds drie jaar lid zijn. In die periode heeft Imme Houtsema inmiddels zo'n vijftig medailles bij elkaar gezwommen. Vooral openwaterzwemmen vindt hij leuk. Jonas van Zwam moet het met iets minder medailles doen - drie - maar de passie voor zwemmen is bij beide tieners even groot.


Daar waar de meeste kinderen de zwemles vaarwel zeggen als ze zwemdiploma A en B op zak hebben, gingen Imme en Jonas nog even door. Ze stopten niet toen ze zwemdiploma C in hun map konden stoppen. Zwemvaardigheid 1 moest ook worden gehaald, net als 2 en 3 overigens. Dus zwemmen kunnen ze wel.


Wat trekt hen zo aan in het zwemmen? Imme: "Volgens mij is het de gezondste sport die je kunt uitoefenen. Je gebruikt je hele lichaam." En je bouwt volgens Jonas ook nog eens een heel goede conditie op. ,,Je gebruikt niet alleen je benen, zoals bijvoorbeeld bij het fietsen."Tekst gaat verder onder de foto:Imme Houtsema (links) en Jonas van Zwam zwemmen een stukje mee met Maarten van der Weijden.

Foto: William Hoogteyling. 
Beste zwemmers:

Imme heeft bij de vijf beste zwemmers van Nederland gehoord in zijn leeftijdsklasse. Jonas vindt wedstrijdzwemmen ook hartstikke leuk, maar winnen zit er nog niet zo in. "Imme is gewoon beter, maar dat maakt niet uit. We hebben beide evenveel plezier in het zwemmen. Meedoen aan wedstrijden vind ik net zo leuk." Jonas vindt de keerpunten goed uitvoeren erg leuk. Op tijd draaien en precies op tijd afzetten om weer op snelheid te komen.


Dat ze hun diploma's waard zijn, demonstreren ze als ze het zwembad in duiken. Als dolfijnen schieten ze door het water. Hun grote idool Maarten van der Weijden achterna. Want ook al zit Imme net in de brugklas van Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven en zit Jonas in groep 8 van basisschool De Bongerd in Odijk, ze hebben beide al heel vroeg ontdekt dat ze het willen maken in de zwemsport. Olympische Spelen? "Ja, dat willen we zeker proberen", zeggen ze in koor.Volgens mij is zwemmen de gezondste sport die je kunt uitoefenen. Je gebruikt je hele lichaam

Imme Houtsema.Imme kent het openwaterzwemmen al, Jonas nog niet. Wat ze beide wel weten is dat het koud zal worden. Daarom hebben ze straks ook een wetsuit aan om de ergste kou buiten te houden. Die kou, dat zal de grootste verrassing zijn. "Plus dat je de bodem niet kan zien en niet hoeft te keren", voegt Jonas daar nog aan toe.


Sponsorgeld:

Imme heeft inmiddels 500 euro opgehaald. Jonas heeft een iets groter netwerk en heeft al 2500 euro aan sponsorgeld. De opbrengst gaat naar onderzoek tegen kanker, de ziekte die Maarten van der Weijden heeft overwonnen. Met zijn zwemtocht vorig jaar haalde Van der Weijden ruim vijf miljoen euro op.


Imme en Jonas kunnen nog tot donderdag 20 Juni 2019 worden gesponsord. Hier zijn alle teams te vinden die meedoen.
Tijdens de tocht van vorig jaar werd Maarten van der Weijden vrijwel overal aangemoedigd langs de kant.

Foto: ANP.
De inmiddels iconische foto van de voeten van Maarten van der Weijden, vlak nadat hij de strijd moest staken.

Foto: EPA
Imme en Jonas uit Zeist zwemmen mee met Maarten van der Weijden.

Foto: ANP/William Hoogteyling.Voor de Video van dit Artikel klik hier
Bron: www.ad.nl