Immunotherapie bij agressieve vorm van borstkanker wordt vanaf nu terugbetaald te Belgié.

09-11-2021 17:24Auteur: NDBG - hln.be/binnenlandIllustratiefoto

Illustratiefoto. 

Foto: getty.

Patiënten met triple-negatieve borstkanker die behandeld worden met immunotherapie kunnen een terugbetaling van de behandeling krijgen. Dat meldt pharmabedrijf MSD dinsdag in een persbericht. "Een belangrijke mijlpaal voor een groep patiënten voor wie na een vaak weinig hoopgevende diagnose eindelijk terug perspectief is", klinkt het.


Triple-negatieve borstkanker is een agressieve vorm van borstkanker die vaak jonge vrouwen treft. Dit type kanker is erg moeilijk te behandelen. Bij uitzaaiingen naar andere organen worden de kankercellen bovendien snel resistent tegen chemotherapie. Van de ongeveer 12.000 borstkankerpatiënten in België gaat het in 8,6 procent van de gevallen om triple-negatieve borstkanker.


Van genezing is er bij dit type kanker nog geen sprake, maar eerder onderzoek toonde wel aan dat immunotherapie slaagkansen heeft. De behandeling bestrijdt de kanker niet rechtstreeks, maar helpt het immuunsysteem om dat te doen. "Na een erg lang status quo in wetenschappelijk onderzoek is er eindelijk opnieuw hoop voor een groep vrouwen waarbij enige vorm van hoop na een diagnose ver zoek was", aldus MSD. 


De terugbetaling is een erg belangrijke stap voor patiënten met deze ziekte, klinkt het verder. Op die manier komen alsmaar meer patiënten in aanmerking voor immunotherapie, waardoor hun ziektecontrole en overlevingskansen verbeteren. 
Bron: www.hln.be