IMPRESS: zal samenwerken met andere landen – onderzoek, gespecialiseerde gezondheidsdiensten, medicijnen, kanker.

20-07-2021 13:34Auteur: Haley Day - huissen.tv
Foto: Speciaal.


"MINI-PATINT": De Noorse IMPRESS-studie is ontworpen om relevant te zijn voor de behandeling van kankerpatiënten op basis van de resultaten van experimenten met kankercellen in het laboratorium, zegt Osmund Floback.


De onlangs gelanceerde IMPRESS-studie geeft Noorse kankerpatiënten toegang tot een gepersonaliseerde behandeling op basis van moleculaire testen. Op deze manier kunnen patiënten die de standaardbehandeling hebben voltooid, geneesmiddelen proberen die zijn goedgekeurd voor gebruik bij andere soorten kanker. Het onderzoek bouwt voort op het Nederlandse onderzoek DRUP, dat in 2016 van start ging en kankerpatiënten toegang geeft tot nieuwe behandelmogelijkheden. Er zijn echter enkele wijzigingen doorgevoerd.


- Eerst en vooral hebben we de Nederlandse taal getranscribeerd, legt dr. Osmund Flübeck uit, een lokale examinator en mededirecteur van de nationale studie IMPRESS.


Leer voor het eerst over Nederlands studeren met een studieverblijf in Nederland in 2019.


Het belangrijkste voordeel van het vergelijkbaar maken van het Noorse onderzoek met het Nederlandse onderzoek is dat het mogelijk wordt om resultaten tussen landen te vergelijken. Ook in veel andere landen ontstaan ​​studies, of in andere Europese landen ontstaan ​​nieuwe studies.


Lees ook:Nu begint het grote kankerproject.


- Dit zijn zeer zeldzame gevallen, dus het is belangrijk om over de landsgrenzen heen te kunnen vergelijken. We hebben bijvoorbeeld misschien maar twee patiënten met een specifiek genetisch profiel die dezelfde behandeling krijgen in Noorwegen, maar dan hebben ze er ook een paar in Finland en Nederland, en samen kunnen we genoeg informatie krijgen, zegt Flobak.


Krijg een genpaneltest:


Flobak legt uit dat een verschil tussen de Noorse IMPRESS en de inspiratie de grootte van de genenpaneltests is.


- In Nederland werden genoompanels van verschillende groottes gebruikt, voorafgaand aan hun opname in het onderzoek, tot en met individuele gentesten. In Noorwegen zijn ze overgegaan op standaardisatie, zodat iedereen die op IMPRESS valt, een genpaneltest kan doen voor 500 genen, zegt de dokter.


Een ander verschil is dat de DRUP-studie zich beperkt tot solide tumoren, lymfomen en multipel myeloom.


Bij IMPRESS nemen we zowel bloedziekten als multipel myeloom mee. Ik denk dat samenwerking tussen klinieken die kankerbehandelingen toedienen een interessant aspect van het onderzoek zou zijn, en het was erg nuttig in de planningsfase, zegt Flobak.


De Noorse studie zal ook rapporten van de patiënten zelf bevatten.


We hebben ook patiëntenrapporten opgenomen als onderdeel van de studie, de zogenaamde 'Patient Reported Outcome Measures', om te onderzoeken hoe deelname aan een dergelijke studie patiënten en hun kwaliteit van leven beïnvloedde.


Meer flexibiliteit:


Volgens het plan krijgen patiënten nu een behandeling op basis van resultaten in moleculaire monsters, maar een ander verschil tussen IMPRESS en DRUP is dat de Noorse studie eraan werkt om ervoor te zorgen dat patiënten ook op basis van andere tests kunnen worden geïncludeerd.


In de eerste plaats kunnen genetische gegevens bepalen of het gepast is om patiënten een nieuwe behandeling te geven, maar we hebben geprobeerd het onderzoeksprotocol flexibel te maken, zodat we in de loop van de tijd ook andere methoden kunnen gebruiken, zegt Flobak.


Het kan bijvoorbeeld passend zijn om kankercellen van de patiënt in een laboratorium te extraheren en te laten groeien, en vervolgens de behandeling op deze cellen uit te proberen. Dat wil zeggen, we testen de behandeling op een "kleine patiënt", zodat we de respons op de behandeling kunnen voorspellen, voordat de behandeling aan de patiënt wordt gegeven.


Tot nu toe zijn er niet meer dan acht medicijnen beschikbaar in de Noorse studie. Flobak merkt op dat er niet veel behandelingen beschikbaar waren toen het Nederlandse onderzoek begon.


- De Nederlandse studie is ook begonnen met enkele behandelingen, maar het is momenteel tot 35 behandelingen, dus hopelijk zal het aantal behandelingen in IMPRESS ook toenemen in de tijd.
Bron: www.huissen.tv