In alle stilte strijdt Dolph Lundgren al acht jaar tegen kanker: “Ik had nog twee of drie jaar te leven, tot ik tweede opinie vroeg”.

15-05-2023 18:59

 

 

Foto: Getty Images.

 

 

 

Hij heeft er nooit iets van laten merken, maar sinds 2015 al voert Hollywoodacteur Dolph Lundgren (65) een strijd tegen kanker. Hij heeft daar nu voor het eerst over gesproken in een podcast.

 

In 2015 werd een tumor gevonden in een nier van Lundgren, onder meer bekend van de Rocky-films en The expendables. Vijf jaar lang werd die gemonitord met scans om de zoveel tijd, tot in 2020 nog tumoren opdoken. Zes daarvan werden op hun beurt chirurgisch weggenomen. Tot er datzelfde jaar een gevonden werd die veel groter was dan de rest.

 

“Ik zou dat jaar in een nieuwe film spelen en de opnames zouden die herfst beginnen”, zei hij in In depth with Graham Bensinger. “De dokter belde me toen ik in Alabama was, klaar om te beginnen opnemen. Hij zei me dat ze nog een tumor gevonden hadden in mijn lever. Op dat moment werd het me pas heel duidelijk hoe ernstig het was. Na een scan om de operatie voor te bereiden, zei de dokter me dat hij te groot geworden was en zo niet weggehaald kon worden. Hij was al zo groot als een kleine citroen.”

 

 

Chemo:

 

Zijn dokters gaven hem de raad om even te wachten met de behandeling en tijd door te brengen met zijn familie, en vervolgens te starten met chemotherapie. “Ik vroeg hem: hoe lang denk je nog dat ik heb? Volgens mij zei hij twee of drie jaar, maar ik voelde aan zijn stem dat hij dacht dat het minder zou zijn”, aldus Lundgren. “Ik begon me slecht te voelen voor mijn kinderen, mijn verloofde en de mensen om me heen. Want ik ben nog redelijk jong en actief.”

 

De neveneffecten van die behandeling waren erg. Lundgren kreeg veel pijn aan zijn mond en zijn voeten en kon niets warm, koud of pikant meer eten. “Het was een uitdaging om zijn gewicht op peil te houden”, zegt zijn verloofde in de podcast.

 

 

Tweede opinie:

 

Tijdens een tweede opinie van een andere oncoloog werd een mutatie gevonden in de tumor, waarvoor een experimentele behandeling getest werd met medicatie. Lundgren besloot daaraan deel te nemen. “Bij die eerste behandeling zou ik nog drie of vier maanden te leven gehad hebben. Maar die nieuwe maakt een wereld van verschil. De tumor is al ongeveer 90 procent gekrompen”, zei hij euforisch.

 

Zijn gezinsleden, ook te horen in de podcast, zeggen dat het nu goed met hem gaat en dat ze hopen dat hij nog jaren te leven heeft. “Hij zal behandeld blijven worden en biopsieën blijven ondergaan”, klinkt het. Het littekenweefsel van de tumoren wordt ook nog verwijderd. Dat Lundgren nu zijn verhaal doet, is omdat hij hoopt dat het wetenschappers inspireert om behandelingen te blijven zoeken en patiënten om te blijven geloven in een goede afloop. “Ik waardeer het leven nu veel meer”, zegt de acteur nog. “Ik geniet van elke dag.”

 

 

 

 

Bron: www.nieuwsblad.be