In een paar minuten zien of er tumorcellen op de snijvlakken van weefsel zitten met real time pathologie.

10-04-2019 16:36


Auteur: Redactie Medicalfacts/ Janine Budding.

-


Human brain in blue x-ray view.

In een paar minuten zien of er  tumorcellen op de snijvlakken van weefsel zitten of niet. Dat kan nu met een nieuwe microscopietechniek die 3D-beelden van weefsel maakt waarin  cellen, celkernen, axonen, dendrieten en bloedvaten zichtbaar zijn.

 

In de huidige praktijk moeten chirurgen wachten  op een histopathologische analyse van uitgesneden weefsel, wat soms tot  16 uur kan duren. Een multidisciplinair team onder leiding van VU  LaserLab Amsterdam voerde deze studie uit, die online gepubliceerd is in  Advanced Science.


Tweede keer geopereerd:

Op dit moment komt het voor dat patiënten met kanker een tweede keer geopereerd moeten worden omdat de eerste keer niet genoeg  weefsel is verwijderd. Met deze nieuwe techniek kan de operatie beter  worden uitgevoerd, omdat meer weefsel met tumorcellen kan worden  verwijderd en gezond weefsel met rust wordt gelaten.


Real time detecteren:

Deze microscopietechniek is gebaseerd op tweede en derde harmonische  generatie (SHG, THG). In de studie is onderzocht of deze vorm van  microscopie, in combinatie met geautomatiseerde beeldanalyse,  hersentumorcellen in uitgesneden weefsel in real-time kwantitatief kan  detecteren. Deze techniek heeft daarom een groot potentieel voor het  verbeteren van de nauwkeurigheid van chirurgische ingrepen.


Allerlei soorten weefsel:

In deze studie is aangetoond dat deze techniek werkt op het weefsel van  patiënten met hersentumoren, maar in principe zou dit voor alle  tumoroperaties tot een verbetering moeten leiden. Of en in welke mate  dit leidt tot betere resultaten is onderdeel van komende studies, waarin  het team van VU LaserLab dit onderzoek uitbreidt naar borst-, huid- en  longweefsel. Onderzoekers in de rest van de wereld werken ook aan dit  probleem, maar gebruiken meestal een andere techniek, Raman microscopie,  dat moeilijker te vertalen is naar klinisch gebruik.


VU startup:

Ook start binnen enkele weken een eerste test in het AUMC met een  mobiele versie van het apparaat, die ook in de studie is gebruikt. Dit  apparaat is ontwikkeld door de VU startup Tritos Diagnostics B.V. met de  focus op betaalbaarheid en gebruik in het ziekenhuis. Dit wordt  ondersteund door een NWO-project genaamd 'Instant Pathology'. Het  multidisciplinaire team bestaat uit natuurkundigen en wiskundigen van  LaserLab VU, chirurgen en pathologen afkomstig van de Amsterdam Universitaire Medische Centra (AUMC) en het Canisius Wilhelmina  Ziekenhuis.Bron: www.medicalfacts.nl